«Αναγνωρίζουμε ότι δεν πρέπει το τέλειο να είναι εχθρός του καλού»
Τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά από επτά χρόνια, παρέχει η απόφαση του Eurogroup. Μετά από αυτήν την απόφαση, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τις αγορές, τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό.
«Δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης επισήμανε πως «δεν θα χρειαστούμε την πρόσβαση στον χρηματοδοτικό φάκελο του ΔΝΤ». Καθώς παρέχεται για πρώτη φορά η σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. «Αυτό αισθανθήκαμε ότι δεν υπήρχε τον προηγούμενο μήνα για τον ελληνικό λαό και τις αγορές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. «Τώρα υπάρχει πολύ σημαντικότερη διαύγεια, πρόσθεσε. Ήταν όση περίμενε ο ελληνικός λαός μετά τις θυσίες που έκανε; Ίσως όχι. Αναγνωρίζουμε ότι δεν πρέπει το τέλειο να είναι εχθρός του καλού».
Ο υπουργός τόνισε ότι «όπως είπαν πολλοί σήμερα, υπάρχει τώρα φως στο τέλος του τούνελ» και πρόσθεσε πως «μπορούμε να κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία. Η τελευταία παράγραφος στην ανακοίνωση (σ.σ. του Eurogroup) λέει ότι θα στηρίξουμε την Ελλάδα για να βγει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της. Το πετυχαίνουμε με καλύτερη διαύγεια στο χρέος. Υπάρχει περισσότερη διαύγεια στα μεσοπρόθεσμα μέτρα και παράλληλα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα σχετίζει την ανάπτυξη με την αύξηση ή μείωση των μέτρων για το χρέος. Υπάρχει επίσης έμφαση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αυτό είναι κρίσιμο γιατί βλέπουμε και τον παρονομαστή στη σχέση χρέος/ΑΕΠ. Όλο αυτό μας δίνει εμπιστοσύνη ότι θα είμαστε σε θέση να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018». Συμπλήρωσε δε, ότι «είμαι πολύ πιο χαρούμενος τώρα, από όσο ήμουν στις 22 Μαΐου».
Αναφορικά με την έξοδο στις αγορές, οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι αυτή είναι «τεχνικό θέμα», καθώς με τη συμφωνία του Eurogroup, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ θα κρίνει πότε και πώς θα κινηθεί. «Δεν είναι πολιτική απόφαση. Το πολιτικό θέμα είναι το πλαίσιο που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Το τεχνικό θέμα δεν θα το αποφασίσει ο υπουργός Οικονομικών», επισημάνθηκε. Επίσης σημαντικό για τις αγορές χαρακτηρίστηκε και το γεγονός ότι η θέση του ΔΝΤ είναι πιο υποστηρικτική από ό,τι στις 22 Μαΐου και δείχνει ότι είναι πιο ενεργό. Ερωτηθείς ο κ. Τσακαλώτος σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ανέφερε ότι «δεν μπορώ να προκαταβάλω την απόφασή της για το QE. Για την ΕΚΤ ίσως είναι σημαντικό ότι αναλήφθηκε ευθύνη από το Eurogroup για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κανονικά».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένας καθορισμός των μέτρων για το χρέος αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές για την ανάπτυξη αλλά και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Η περίοδος χάριτος και η επέκταση της ωρίμανσης έως 15 χρόνια βέβαιο, μπορούν να είναι ενδεχομένως για μεγαλύτερο διάστημα, εάν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, όπως διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης. «Συνολικά το πακέτο είναι θετικό, όπως πιστεύουμε», επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου.
Σε ό,τι αφορά στην εκ νέου χρηματοδότηση από το ΔΝΤ του προγράμματος, επισημάνθηκε ότι το ΔΝΤ θα επανακαθορίσει την εκτίμηση για το χρέος πολύ πριν λήξει το πρόγραμμα. Ωστόσο, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν πιστεύουν ότι θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει το ΔΝΤ το πρόγραμμα, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο ποσό του ESM που δεν φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί. Ανεξαρτήτως πάντως αυτού, είναι πλέον χαρακτηριστικό, ειπώθηκε στη συνέντευξη, ότι τώρα υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το Ταμείο θεωρούσε πως το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας.