Νέο πρόγραμμα, μέσω ΕΣΠΑ, για τη διαμόρφωση ελληνικού σήματος σε προϊόντα αγροδιατροφής, προανήγγειλε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας πριν από λίγες μέρες στο συνέδριο εξαγωγών για τα δίκτυα μεταφορών και διανομής, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
«Η πρόσκληση θα βγει ως τις 10 Ιουλίου», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νέο πρόγραμμα, «σε συνεργασία με το Enterprise Greece, για τη διαμόρφωση ελληνικού σήματος σε προϊόντα αγροδιατροφής, για τη διαμόρφωση ενιαίας ταυτότητας και σήματος ποιότητας για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα».
Εξήγησε, άλλωστε, ότι το εν λόγω πρόγραμμα ικανοποιεί ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου και αναβαθμίζει τα ελληνικά προϊόντα που, με όχημα την υπαρκτή εξαιρετική τους ποιότητα, μπορούν να διεκδικήσουν – όπως είπε – μεγαλύτερο μερίδιο και καλύτερους όρους στις διεθνείς αγορές, με τη βοήθεια ενός σήματος που θα είναι ταυτισμένο με την Ελλάδα, θα πιστοποιεί την ποιότητά τους και θα προωθεί την αναγνωρισιμότητά τους στις διεθνείς αγορές.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ωθηθεί στην ενίσχυση των εξαγωγών και ανέφερε ότι η νέα πραγματικότητα αποτυπώνεται πλέον και στα επίσημα στοιχεία, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε σημαντική άνοδος των εξαγωγών, κατά 20,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 και οι προβλέψεις για το 2017 «μιλάνε» για όγκο εξαγωγών που θα ξεπεράσει τα 27 δισ. ευρώ.
Το κυβερνητικό στέλεχος είπε, ακόμη, ότι για να αλλάξει το τοπίο θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση σε μια δυναμική και καινοτόμο μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στους κλάδους της ενέργειας, της πληροφορικής, των επικοινωνιών, των μεταφορών και των logistics και πρόσθεσε ότι στηρίζεται σε υψηλά καταρτισμένους νέους Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες.
Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία το μέλος του οιξκονομικού επιτελείου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ», ύψους
Γνωστοποίησε ότι προωθείται η ένταξη, σε ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου, μιας πρότασης, του επιμελητηρίου Κυκλάδων, για τη δημιουργία κλάστερ εξωστρέφειας, στον τομέα της αγροδιατροφής.
Επίσης, το ταμείο συνεπενδύσεων θα χρηματοδοτήσει δυναμικές καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ από το ταμείο επιχειρηματικότητας ήδη δεσμεύτηκαν 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το ποσό αυτό θα φτάσει πάνω από το 1 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, θα εκδοθούν «voucher εξωστρέφειας», που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην προώθηση των προιόντων τους στις ξένες αγορές.
Ο κ. Χαρίτσης, μίλησε, ακόμη, για θεσμικές παρεμβάσεις που προωθούνται για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Σε αυτές, περιλαμβάνονται η απλοποίηση της σύστασης και της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων, η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος, για την γνωστοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων μεταποίησης τροφίμων και ποτών, καθώς και logistics.
Παράλληλα, προωθούνται η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, για τη συγκρότηση επιχειρηματικών πάρκων, η δημιουργία σχεδίου ενίσχυσης των εξαγωγών, που θα αναβαθμίζει την οικονομική διπλωματία της χώρας και η δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος για την εξαγωγική πολιτική.
Νέο πρόγραμμα, μέσω ΕΣΠΑ, για τη διαμόρφωση ελληνικού σήματος σε προϊόντα αγροδιατροφής, προανήγγειλε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας πριν από λίγες μέρες στο συνέδριο εξαγωγών για τα δίκτυα μεταφορών και διανομής, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. «Η πρόσκληση θα βγει ως τις 10 Ιουλίου», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νέο πρόγραμμα, «σε συνεργασία με το Enterprise Greece, για τη διαμόρφωση ελληνικού σήματος σε προϊόντα αγροδιατροφής, για τη διαμόρφωση ενιαίας ταυτότητας και σήματος ποιότητας για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα». Εξήγησε, άλλωστε, ότι το εν λόγω πρόγραμμα ικανοποιεί ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου και αναβαθμίζει τα ελληνικά προϊόντα που, με όχημα την υπαρκτή εξαιρετική τους ποιότητα, μπορούν να διεκδικήσουν – όπως είπε – μεγαλύτερο μερίδιο και καλύτερους όρους στις διεθνείς αγορές, με τη βοήθεια ενός σήματος που θα είναι ταυτισμένο με την Ελλάδα, θα πιστοποιεί την ποιότητά τους και θα προωθεί την αναγνωρισιμότητά τους στις διεθνείς αγορές. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ωθηθεί στην ενίσχυση των εξαγωγών και ανέφερε ότι η νέα πραγματικότητα αποτυπώνεται πλέον και στα επίσημα στοιχεία, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε σημαντική άνοδος των εξαγωγών, κατά 20,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 και οι προβλέψεις για το 2017 «μιλάνε» για όγκο εξαγωγών που θα ξεπεράσει τα 27 δισ. ευρώ. Το κυβερνητικό στέλεχος είπε, ακόμη, ότι για να αλλάξει το τοπίο θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση σε μια δυναμική και καινοτόμο μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στους κλάδους της ενέργειας, της πληροφορικής, των επικοινωνιών, των μεταφορών και των logistics και πρόσθεσε ότι στηρίζεται σε υψηλά καταρτισμένους νέους Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες. Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία το μέλος του οιξκονομικού επιτελείου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ», ύψους