Η αλλαγή στη διαδοχή της Σ. Αραβίας και το σχέδιο του βασιλιά για την περιοχή
Όπως αποδεικνύεται, ο αποκλεισμός του Κατάρ από τα γειτονικά του, αραβικά κράτη, ήταν μόνο η αρχή. Όπως φαίνεται, η Σαουδική Αραβία έχει αποφασίσει να οδηγήσει τον στρατηγικό της σύμμαχο στην περιοχή σε μια πιο σκληρή πολιτική, καθώς η ίδια θα προχωρά σε απεξάρτησή της από την ένωση των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών του πλανήτη, τον OPEC.
Σε αυτά τα συμπεράσματα οδηγεί η μάλλον απρόσμενη αντικατάσταση του διαδόχου του θρόνου, την οποία αποφάσισε και εφάρμοσε αιφνιδιαστικά ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Salman, στα 81 του χρόνια.
Αν και ο διορισμός του νέου διαδόχου εγκρίθηκε από τα 31 από τα 34 μέλη του βασιλικού συμβουλίου, παραμένει ασαφές το αν η βασιλική οικογένεια έχει δώσει και σε ποιο βαθμό τη στήριξή της σε αυτή την αλλαγή.
Ο νέος διάδοχος, ο 31χρονος πρίγκιπας Mohammed bin Salman, που ελέγχει ήδη την άμυνα, τα πετρέλαια και τα portfolios της οικονομίας, παίρνει τη θέση του Muhammad bin Nayef, 57, ο οποίος έχασε επίσης και τη θέση του υπουργού Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
Ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας έχει ηγηθεί των πολεμικών επιχειρήσεων στην Υεμένη εναντίον των επαναστατών –που στηρίζονται από το Ιράν- και αποτέλεσε πρόσωπο- κλειδί στην απομόνωση του Κατάρ.
Όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί από την «προϋπηρεσία» του πρίγκιπα, η απόφαση του βασιλιά απλά του ανοίγει το δρόμο για να διαμορφώσει τη σκληρότερη πολιτική της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μια σκληρότερη στάση –συμπαρασύροντας και τις ΗΠΑ, ως στρατηγικός της σύμμαχος στην περιοχή- έναντι του Ιράν, αλλά και στις ζυμώσεις της ευρύτερης περιοχής.
Ούτως ή άλλως, η Σαουδική Αραβία δείχνει ότι προσπαθεί να απεξαρτηθεί, αργά αλλά σταθερά από τον OPEC, στον οποίο υπάρχει ασυνεννοησία σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου.
Η χώρα, έχει πληγεί από την πτώση κατά 60 τοις εκατό στην τιμή του αργού τα τελευταία τρία χρόνια, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επώδυνες –για τη Σαουδική Αραβία- περικοπές και σε μια συρρίκνωση του προϋπολογισμού της κατά 15%.
Γιατί λοιπόν γίνεται τώρα αυτή η αλλαγή; Οι αναλυτές τονίζουν πως ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman ήταν ήδη πανίσχυρος στη χώρα.
Και πως η απόφαση του βασιλιά αφαιρεί από μπροστά του οποιαδήποτε εμπόδια υπήρχαν με την ύπαρξη κάποιου μεγαλύτερου και ανώτερου από αυτόν, που ήταν ίσως λιγότερο συντηρητικός.
Έτσι, τώρα, ο πρίγκιπας θα έχει πιο ελεύθερα χέρια για να συνεχίσει την μάλλον σκληρότερη πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, όπως αυτή χαράσσεται τελευταία.
Από την Έντυπη Έκδοση