H ύφεση που επήλθε στην Ευρώπη μετά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έφερε διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και συρρίκνωση της μεσαίας τάξης που διευρυνόταν επί χρόνια. Διευρωπαϊκή έρευνα συμπεραίνει ότι ιδιαίτερα στις χώρες που βρίσκονται στην περιφέρεια της ΕΕ, η ύφεση διέκοψε τη διαδικασία σύγκλισης των εισοδημάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, επηρεάζοντας περισσότερο τους πολίτες τα εισοδήματα των οποίων βρίσκονται στο χαμηλότερο 20% της κλίμακας.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα επίπεδα των πραγματικών εισοδημάτων συμπιέστηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες, αλλά πολύ δραστικότερα στις μεσογειακές, στην Ιρλανδία και σε ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές. Οι άνθρωποι αυτοί είδαν τα έσοδά τους να ελαττώνονται σε όλες τις χώρες εκτός Πολωνίας και Αυστρίας. Όσοι διατηρούν εισοδήματα στο υψηλότερο 20% της κλίμακας επέδειξαν μεγαλύτερη αντοχή, ενώ στο ένα τρίτο των χωρών είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται. Αυτή η απόκλιση στον αντίκτυπο και στα δύο άκρα του συστήματος κατανομής των εισοδημάτων δίνει μια εξήγηση, γιατί από το ξέσπασμα της κρίσης έχουν διογκωθεί οι ανισότητες στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών χωρών.
Αναφορικά τώρα με τον αντίκτυπο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στις κοινωνικές δομές, αυτός ήταν η περιστολή της μεσαίας τάξης σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εκτός Λετονίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου και Πολωνίας. Η συμπίεση είναι ιδιαίτερα έντονη στις χώρες που βιώνουν βαρύτερα την κρίση, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία στη Μεσόγειο και οι Εσθονία, Ουγγαρία και Σλοβενία στην ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η περιστολή της μεσαίας τάξης είναι εξίσου σοβαρή και στη Γερμανία και στις σκανδιναβικές χώρες.
Από την Έντυπη Έκδοση