Πτώση πληθωρισμού τον Ιούνιο

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Ιούνιο στο 1,3% από 1,4% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός -που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας- αυξήθηκε, ανακουφίζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αναμένει μείωση των τιμών καταναλωτή τους επόμενους μήνες λόγω χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

 

Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,2% από 1% τον Μάιο, καθώς εκτινάχθηκαν απρόσμενα οι τιμές των υπηρεσιών στο 1,6% από 1,3%. Η ΕΚΤ δεν επιτυγχάνει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, που είναι λίγο κάτω από το 2%, εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια, ενώ έχει παραδεχθεί ότι μπορεί να χρειασθεί περισσότερος χρόνος για να τον επιτύχει.

 

Για να αυξηθεί ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ προσφέρει χωρίς προηγούμενο στήριξη με μαζικές αγορές ομολόγων και αρνητικά επιτόκια. Καθώς, όμως, η ανάπτυξη ενισχύεται, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε αυτή την εβδομάδα στην προοπτική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι οι καλύτερες αναπτυξιακές συνθήκες παρέχουν μεγαλύτερη διευκόλυνση (στην οικονομία) και επομένως η ΕΚΤ θα έχει πιθανότατα το περιθώριο να αποσύρει κάποια από τα μέτρα της. Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο αν θα παρατείνει ή θα αποσύρει το επόμενο έτος το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, όντας υποχρεωμένη να συμβιβάσει μία φαινομενική αντίθεση μεταξύ της εύρωστης ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού.

 

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της ΕΚΤ είναι ότι, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ο υψηλότερος εδώ και μία δεκαετία, η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε στο 1,4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, δείχνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πολύ χαμηλές. Η ανατίμηση κατά 9% του ευρώ φέτος συμπιέζει επίσης τον πληθωρισμό και πιθανόν να κάνει πιο επιφυλακτική την ΕΚΤ αναφορικά με τη σύσφιξη της πολιτικής της.

 

Ωστόσο, η ΕΚΤ φαίνεται ότι έχει αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού, η κατανάλωση στην Ευρωζώνη είναι εύρωστη και ο δανεισμός των νοικοκυριών αυξάνεται με τον υψηλότερο ρυθμό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δημιουργώντας πιθανότατα μια περιορισμένη αλλά σταθερή αυξητική πίεση στον πληθωρισμό. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι δεν θα επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό ούτε το 2019 και ότι οι επίμονα χαμηλές τιμές του πετρελαίου μπορεί να την αναγκάσουν να αναθεωρήσει περαιτέρω προς τα κάτω τις προβλέψεις της.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ