Παραμένει αισιόδοξος ο Τσακαλώτος – Λήγει αύριο η διορία για την υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων
Την επιστολή προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης (Letter of Intent) αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη του νέου Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής (MEFP), προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με δάνειο της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων.
Την επιστολή με την οποία θα ζητείται το δάνειο θα συνυπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας. Και αυτή, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, θα σταλεί στο ΔΝΤ το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.
Παρότι στο ΔΝΤ ανησυχούν ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν για το 2019 και μετά μπορεί νωρίτερα -ή από φέτος κιόλας- να έχουν καταπέσει με προσφυγές στα δικαστήρια και να μην εφαρμοστούν ποτέ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει σίγουρος ότι δεν θα επηρεάσει τις εξελίξεις στηδιαπραγμάτευση το γεγονός ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αρνήθηκε να εκδώσει τη γνωμοδότηση που ζητούσε το Ταμείο, υπέρ της νομιμότητος των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.
«Αυτό είναι για μετά» έλεγε σχετικά ο κύριος Τσακαλώτος θέλοντας να υποβαθμίσει το ζήτημα, στη λογική πιθανόν ότι το ΔΝΤ δεν θα δώσει από τώρα χρήματα στην Ελλάδα αλλά το 2018 και, άρα, δεν θα ήθελε η Αθήνα να δεσμευτεί και προκαταβολικά με… «εγγυητικές επιστολές» απέναντι στο Ταμείο.
Μέχρι χθες πάντως η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης από τον ESM «σκόνταφτε» στα προαπαιτούμενα που το ΔΝΤ έχει θέσει άλλα δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί.Οι αποφάσεις του ESM αναβλήθηκαν για την Παρασκευή, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -και ειδικά το Βερολίνο- θέλουν να έχουν εκπληρωθεί πλήρως τα όλα προαπαιτούμενα και να δώσει το «έχειν καλώς» και το ΔΝΤ.
Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε «100% σίγουρος» ότι η δόση θα εγκριθεί κανονικά, έχοντας ενδεχομένως συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους δανειστές πως και αν έχει απομείνει πχ ένα μόνον προαπαιτούμενο που δεν θα έχει εκπληρωθεί, δεν πρόκειται να «σκαλώσουν» σε αυτό οι αποφάσεις.
Στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα, τους δανειστές «καίει» το ζήτημα της παύσης (και όχι απλά της αναστολής) των ποινικών διώξεων για τα στελέχη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, καθώς οι μεν πρώτοι είναι εκπρόσωποι κρατών-μελών (Ισπανία, Ιταλία, Σλοβενία) ενώ ο δεύτερος προέρχεται από το ΔΝΤ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούν άμεσα οι υπουργικές και άλλες αποφάσεις που εκκρεμούν για τα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα, όπως το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη προς το Δημόσιο.