Θετική εξέλιξη μετά από στασιμότητα πολλών μηνών
Καθώς η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικούς ρυθμούς και το ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον διαρκώς βελτιώνεται, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι διαμορφώνεται ένα σημαντικό κλίμα ανάπτυξης, όπως αναφέρει στην δεύτερη για το 2017 τριμηνιαία έκθεσή του, σημειώνοντας παράλληλα την σημασία τής ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.
Ωστόσο επισημαίνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης συνολικά είναι χαμηλότεροι από αυτούς που στόχευε η οικονομική πολιτική, γεγονός προς το οποίο έχει συντελέσει και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με τον σχετικά αργό ρυθμό μεταρρύθμισης του παραγωγικού υποδείγματος και την αδυναμία να ωφεληθεί η χώρα σε όρους ρευστότητας από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Όπως τονίζεται, αρμοδίως, μια σταδιακή μείωση της αβεβαιότητας, θα δημιουργήσει θετικό μηχανισμό ανατροφοδότησης με τις επενδύσεις και την απασχόληση.
Όμως, εάν δεν υπάρξει άμεση εκμετάλλευση των δυνατοτήτων, με επιταχυνόμενη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων και αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, η οικονομία μπορεί να εισέλθει σε νέες αναταράξεις και να βρεθεί σε δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς θα πλησιάζει η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Ειδικότερα, οι αναλυτές του ΙΟΒΕ καταγράφουν ανάκαμψη η οποία, σύμφωνα και με εκτιμήσεις προηγούμενων εκθέσεων του Ιδρύματος, αναμένεται να πλησιάσει την περιοχή του 1,5% για το έτος, σε πραγματικούς όρους.
Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη μετά από τη στασιμότητα των προηγούμενων πολλών μηνών, όπως θετική είναι και η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. Ένα από τα σημαντικά επιμέρους ζητήματα, που εξετάζονται, είναι η δυναμική του εμπορικού ισοζυγίου.
Επί του προκειμένου, ενώ υπάρχει θετική δυναμική τόσο στις εξαγωγές αγαθών όσο και υπηρεσιών, δεν είναι σαφές πως αυτή επαρκεί για να εξουδετερώσει την αύξηση των εισαγωγών που συμπαρασύρει μια άνοδος της κατανάλωσης στην ελληνική οικονομία.