Ως μία κινδυνολογική πολιτική για να πιεσθούν οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας ενόψει και της σημερινής τους συνεδρίασης, να συναινέσουν, θεωρείται από πολλούς αναλυτές η χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η επόμενη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα είναι «στον αέρα», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα σχόλια αυτά φαίνεται να αντανακλούν και μία διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και μεγάλων χωρών της ΕΕ, υπό τη Γερμανία, για ένα νέο πακέτο βοήθειας, ύψους πολλών δισ. ευρώ, για την Ελλάδα.
Ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες δήλωσε ότι το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ελλάδα θα τεθεί στο τέλος της συνολικής εξέτασης της ελληνικής οικονομίας. Η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα θα αξιολογήσει και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η ΕΕ ασκεί μεγάλη πίεση στους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες να ενωθούν σε κοινούς στόχους, όπως οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι πολιτικοί, θέτοντας την κοινή στήριξή τους ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της βοήθειας, αναφέρει το Ρόιτερ.
Το δημοσίευμα αναφέρει και δήλωση του επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Alco Ανδρέα Παναγόπουλου για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. «Είναι μία συνάντηση σε αναζήτηση της συναίνεσης, αν και αυτή είναι πρακτικά σχεδόν αδύνατη. Δεν νομίζω ότι κανένας αναμένει ότι η θέση των κομμάτων θα αλλάξει τώρα», δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.
Ωστόσο, η χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Eurogroup προκάλεσε αναστάτωση και στις ευρωπαϊκές αγορές. Παρά τη διευκρίνιση που δόθηκε αργότερα από τον εκπρόσωπο του κ. Γιούνκερ, η δήλωση προκάλεσε την πτώση των τιμών των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την άνοδο των προθεσμιακών τιμών των ομολόγων, τα οποία θεωρούνται ως ασφαλή καταφύγια, όπως των ομολόγων του γερμανικού δημοσίου. «Αυτό είναι πολύ αρνητικό για την Ελλάδα. Θέτει την κρίση σε ένα νέο επίπεδο», δήλωσε ένας επενδυτής στο πρακτορείο Ρόιτερ.
Η ισοτιμία του ευρώ, αν και σήμερα το πρωί παρουσίαζε μικρή ενίσχυση έναντι του ευρύτερα εξασθενημένου δολαρίου, υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου.