«Η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μία φορά πριν τον Αύγουστο του 2018»
Η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα προς την επιτυχή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει μέσα σε μια νύχτα, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι μίλησαν στο διεθνές πρακτορείο τόνισαν ότι η διαδικασία θα απαιτήσει μία σειρά από επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων και το χτίσιμο ενός σημαντικού αποθέματος μετρητών.
Μάλιστα, οι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ότι η Αθήνα θα πρέπει να αποφύγει τυχόν υπαινιγμούς ότι θα υπαναχωρήσει από συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει την αστάθεια, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα μπαίνει εκ νέου στο μικροσκόπιο των αγορών.
Κατά την Κομισιόν, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει περίπου εννέα δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες των πρώτων δέκα μηνών μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης.
Μέρος των χρημάτων αναμένεται να έρθει από την εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Ωστόσο, ένα μέρος του αποθέματος θα πρέπει να χτιστεί με κεφάλαια που θα αντληθούν από τις αγορές, όπως σημειώνουν δύο από τους αξιωματούχους.
Προκειμένου να πετύχει τον στόχο του ταμειακού αποθέματος και να αποκαταστήσει τη φήμη της, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μία φορά πριν τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις διαφορετικών και πιο μακρινών ωριμάνσεων, προσθέτουν οι αξιωματούχοι, και προειδοποιούν ότι η παρακώλυση των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν οι ομολογιακές εκδόσεις είναι επιτυχείς, θα μπορούσαν να αυξήσουν την όρεξη των επενδυτών να πιέσουν την Ελλάδα να εξετάσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), μετά το τέλος του προγράμματος.