Ως πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη, η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην εξομάλυνση των εμπορικών συναλλαγών εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγών την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου ύστερα από τρία χρόνια «απομόνωσης».
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του συνδέσμου, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά θετικών γεγονότων που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα για τους Έλληνες εξαγωγείς και σε μια κρίσιμη καμπή για τις ελληνικές εξαγωγές, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.
Από τα πιο πρόσφατα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για ταχύτερη επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ στις φορολογικά συνεπείς εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα των εξαγωγέων, σημειώνει ο ΠΣΕ, για άμεση και χωρίς έλεγχο επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που έχουν υψηλά ποσά πιστωτικού υπολοίπου και εμφανίζουν υψηλό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και προσωπικά η πρόεδρος του, Χριστίνα Σακελλαρίδη χαιρετίζουν τις ενέργειες του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή «καθώς αποτελούν έμπρακτη στήριξη στην προσπάθεια που καταβάλλει ο εξαγωγικός κόσμος υπό αντίξοες συνθήκες» ενώ ο ΠΣΕ επισημαίνει ότι περιμένει τις επόμενες κινήσεις της πολιτείας για την τόνωση της εξωστρέφειας, με κυριότερη την οριστική άρση των capital controls.
Με τον τρόπο αυτό, «θα τριτώσει το καλό» για την ελληνική επιχειρηματικότητα και τον εξαγωγικό κόσμο, οι οποίοι προσδοκούν σε περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και σε ταχεία αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται από το σύνδεσμο πως οι ελληνικές εξαγωγές συνεχίζουν και φέτος την ανοδική τους πορεία, και όπως όλα δείχνουν βαδίζουν προς νέο ρεκόρ εξωστρέφειας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Ήδη, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) σε επίπεδο 5μήνου, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ ή κατά 19,5% (στα 11,79 δισ. ευρώ, από 9,87 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο 5μηνο του 2016). Μάλιστα, χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών καταγράφει αύξηση κατά 519,8 εκατ. ευρώ ή κατά 7%.