«Βλέπει» μείωση της ανεργίας κάτω του 18,5% έως το 2019
Τη δημιουργία 230.000 νέων θέσεων εργασίας στην ελληνική οικονομία, έως τα τέλη του 2019, αναμένει η Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ της Ελλάδος (ΕΤΕ), εκτιμώντας ότι το ποσοστό ανεργίας θα υποχωρήσει κάτω του 18,5%.
Προϋπόθεση για τη δημιουργία των παραπάνω θέσεων εργασίας συνιστά η αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων κατά 8,5% την περίοδο 2017-2019 και η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, η ΕΤΕ, όπως επισημαίνει στην ειδική μελέτη για τις προοπτικές της απασχόλησης, διαπιστώνει μία δυναμική διατηρήσιμης ανάκαμψης στην αγορά εργασίας την τελευταία τριετία, παρά τη μειούμενη ή στάσιμη οικονομική δραστηριότητα.
«Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης σε ένα περιβάλλον αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και σχετικά υψηλής αβεβαιότητας, είναι αξιοσημείωτη» τονίζει, χαρακτηριστικά.
Όπως εξηγεί στη συνέχεια, η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 150.000 θέσεις (5,2% σωρευτικά) από τα μέσα του 2014 έως και το α’ τρίμηνο του 2017, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης να ανέρχεται στο υγιές 1,5%.
Από την ανάλυση των στοιχείων, προκύπτουν επίσης, τα παρακάτω συμπεράσματα:
– Η προσαρμογή του εργασιακού κόστους διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη φάση σταθεροποίησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εμπειρικής ανάλυσης της ΕΤΕ, η προσαρμογή στο εργασιακό κόστος συνεισέφερε στην αύξηση της απασχόλησης κατά 57.000 θέσεις την τελευταία τριετία.
– Η αυξημένη κινητικότητα της εργασίας μέσω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, συνεισέφερε σημαντικά στις αυξημένες επιδόσεις της συγκριμένης αγοράς. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας αποτέλεσαν ένα ακόμη χαρακτηριστικό της επώδυνης προσαρμογής, με το ήμισυ, περίπου, των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία να είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Είναι ενδεικτικό ότι οι σωρευτικές ετήσιες προσλήψεις και αποχωρήσεις προσέγγισαν το 60% της συνολικής απασχόλησης το 2016, περίπου τριπλάσιες από την περίοδο 2010-2013.
– Ένας περιορισμένος αριθμός ανταγωνιστικών κλάδων και επιχειρήσεων, με υγιείς οικονομικές επιδόσεις, πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το 87% των νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (ήτοι 130.000 θέσεις) δημιουργήθηκε στους υποκλάδους παροχής καταλύματος και εστίασης, της μεταποίησης, καθώς και στο βαθύτατα αναδιαρθρωμένο κλάδο λιανικού και χονδρικού εμπορίου.
– Παράλληλα, πρώιμα σημάδια ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας, κυρίως σε τομείς υπηρεσιών και ειδικά σχετιζόμενων με τον τουρισμό, αλλά και στον αγροτικό τομέα, εκτιμάται ότι συνεισέφεραν στην αύξηση του αριθμού των εργοδοτών/μικρών επιχειρηματιών κατά 52.000 θέσεις την περίοδο 2014-2016.