Κρίσιμο το Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου
Μήνυμα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν στέλνει η κυβέρνηση μέσω του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά την έκδοση του ομολόγου Τσίπρα.
Χρόνο έναρξης της αξιολόγησης θεωρούν στην κυβέρνηση το άτυπο Eurogroup στο Ταλίν στις 15 Σεπτεμβρίου. Ακόμα και αν οι τυχόν γερμανικές εκλογές καθυστερήσουν για Οκτώβριο ή και Νοέμβριο την πρόοδο της αξιολόγησης, η Αθήνα θέλει να αποδείξει στους θεσμικούς και ιδιώτες πιστωτές της ότι έχει «δεθεί» πλέον με την πραγματικότητα και τις αγορές, «τρέχει» τις μεταρρυθμίσεις, καλύπτει με νέες εκδόσεις το «βουνό» των πληρωμών που έχει μπροστά η χώρα για το 2019 και εργάζεται σοβαρά για έξοδο από το Μνημόνιο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες, «ξόρκισε» τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, τονίζοντας πως το μόνο που κάνει το «κατενάτσιο» ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης «είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες».
Απομόνωσε μάλιστα τους «αντιρρησίες συνειδήσεως» υπουργούς λέγοντας πως «το παραπάνω αξίωμα το συμμερίζεται η μεγάλη πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης» και με ότι «χρειαζόμαστε πράγματι ένα συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο».
Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ
Το σχέδιο Τσακαλώτου προβλέπει ότι όσο η Αθήνα δείχνει πως εργάζεται για να κλείσει το ταχύτερο η 3η αξιολόγηση, τόσο ταχύτερα θα πέφτει το επιτόκιο των ομολόγων μετα οποία δανείζεται, Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το επιτόκιο στο 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 25 Ιουλίου είναι υψηλό σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» προανήγγειλε ότι «η διαφορά που παρατηρείται σταδιακά θα μειωθεί και θα υπάρξει σύγκλιση στους όρους δανεισμού».
Ο κ. Τσακαλώτος πάντως έδειξε πως έχει η κυβέρνηση κάνει σχέδια… και χωρίς το ΔΝΤ. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως το Ταμείο «δεν γίνεται να συνεχίσει επ’ αόριστον με ένα πόδι μέσα και ένα πόδι έξω. Και άρα οφείλει έως τα Χριστούγεννα να πάρει τις τελικές αποφάσεις του».
Δήλωσε μάλιστα πως «μπορούμε να δουλέψουμε με το ΔΝΤ μέσα και με το ΔΝΤ έξω», αλλά συντάχθηκε με το Ταμείο στο θέμα του χρέους. «Είναι λογικό να συνεχίζει το ΔΝΤ να πιέζει για ακόμη περισσότερη αποσαφήνιση σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη ρήτρα ανάπτυξης», είπε.