Κοντοζυγώνει ο ΕΝΦΙΑ για 7,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

Στόχος να μαζέψουν 3 δισ. ευρώ

 

 

Στόχο να βάλει 3 δισ. στα ταμεία έχει θέσει η κυβέρνηση από την είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

 

Αντί για κατάργηση ή ελάφρυνση που υποσχόταν μέχρι και πέρυσι ακόμα (με απαλλαγή 100% αντί 50% για τα φτωχά νοικοκυριά), το υπουργείο Οικονομικών πατάει γκάζι για να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ. Μεταθέτει δε την υποχρέωση που είχε αναλάβει με το μνημόνιο για μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018, αντί για την 1/1/2017, όταν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν ακόμα τις τελευταίες δόσεις για εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον Αύγουστο.

 

Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 7,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα φέρουν πρόσθετους φόρους 3,2 δισ. ευρώ που θα πληρωθούν σε 5 δόσεις, από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιανουάριο. Ταυτόχρονα ως τον Δεκέμβριο 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώνουν και από 1.450 ευρώ κατά μέσο όρο (3,5 δισ. ευρώ συνολικά) για δόσεις του φόρου εισοδήματος που είχαν το 2016.

 

Ποιοι επιβαρύνονται

 

Τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων πρόκειται να εκδοθούν και να αναρτηθούν στο Taxisnet μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Αναμένεται να εκδοθούν περίπου 6,3 εκατομμύρια χρεωστικά εκκαθαριστικά, ενώ 1,1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες απαλλάσσονται λόγω οικονομικών ή άλλων δυσκολιών. Ποσά φόρου κάτω από 1 ευρώ δεν βεβαιώνονται.

 

Από τα 3 και πλέον δισ. ευρώ, τα μισά θα τα πληρώσουν 2.850.000 φυσικά πρόσωπα, που θα κληθούν να δώσουν από 250 έως και 1.500 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ. Ολες μαζί οι επιχειρήσεις της χώρας θα πληρώσουν περί τα 450 εκατ. ευρώ.

 

Τα 5,3 εκατομμύρια από τους συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 50 ευρώ ο καθένας. Τα βάρη διπλασιάζονται για τα νοικοκυριά όπου και οι δύο σύζυγοι έχουν ακίνητα στο όνομά τους. Καθώς λοιπόν φέτος δεν άλλαξαν ούτε οι αντικειμενικές αξίες ούτε οι συντελεστές φόρου, ωφελούνται περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες (κυρίως αγρότες) που θα πληρώσουν κάτω από 50 ευρώ ΕΝΦΙΑ για αγροτεμάχια ή μικρής αξίας ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

 

Ενιαίος φόρος, μεγάλες αποκλίσεις

 

Το μεγαλύτερο μέρος θα πληρώσουν και πάλι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε ορισμένες ΔΟΥ μάλιστα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν κόβουν την ανάσα. Για παράδειγμα:

 

■ 37.000 φορολογούμενοι της Δ’ ΔΟΥ Αθηνών (Κολωνάκι, Εξάρχεια κ.λπ.) καλούνται να πληρώσουν 68,2 εκατ. ευρώ συνολικά. Αναλογούν 1.837 ευρώ κατά μέσο όρο στον καθέναν. Σε μία περίπτωση μάλιστα το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα δείχνει ποσό οφειλής 2 εκατ. ευρώ!

 

■ 85.150 φορολογούμενοι της ΔΟΥ Κηφισιάς (καλύπτει μέχρι Εκάλη και Αγιο Στέφανο) θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ 106 εκατ. ευρώ ή 1.250 ευρώ «κατά κεφαλήν».

 

■ 81.000 φορολογούμενοι της ΔΟΥ Γλυφάδας (καλύπτει και Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη) θα πληρώσουν 83 εκατ. ευρώ ή 1.023 ευρώ κατά μέσον όρο.

 

■ 51.000 φορολογούμενοι της Α’ Αθηνών θα κληθούν να καταβάλουν 29 εκατ. ευρώ ή 575 ευρώ κατά μέσον όρο. Σε μία περίπτωση ιδιοκτήτη, όμως, το εκκαθαριστικό φτάνει και στο 1,5 εκατ. ευρώ!

 

■ Στο Ψυχικό 55.000 ιδιοκτήτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 1.600 ευρώ, με το υψηλότερο εκκαθαριστικό να φτάνει στα 7,5 εκατ. ευρώ!

 

■ Στη Δ’ Θεσσαλονίκης 73.000 φορολογούμενοι πληρώνουν από 630 ευρώ κατά μέσον όρο, αλλά για έναν ιδιοκτήτη το εκκαθαριστικό θα φτάσει 5,5 εκατ. ευρώ.

 

■ Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη ο μέσος ΕΝΦΙΑ φτάνει στα 1.100 ευρώ.

 

■ Τα χαμηλότερα εκκαθαριστικά αφορούν ιδιοκτήτες στα Γρεβενά (270 ευρώ κατά μέσον όρο), στην Αρτα (285 ευρώ) και στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης (290 ευρώ).

 

Τα SOS για λιγότερο φόρο

 

Μέσα στις λίγες εβδομάδες που απομένουν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν στο Ε9, διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν φόρους που δεν τους αναλογούν. Τα συνηθέστερα λάθη, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, εντοπίζονται στη δήλωση των στοιχείων για τα αγροτεμάχια, αλλά και τα αστικά ακίνητα. Οπως περιγράφει στέλεχος με γνώση της κατάστασης, υπήρχε ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου στο βουνό ο οποίος κατά λάθος είχε πατήσει την ένδειξη «απόσταση από τη θάλασσα 0-100 μέτρα» και του ερχόταν ο κούκος αηδόνι στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια ανεστάλη για φέτος, ωστόσο ο κίνδυνος εκκαθαριστικών με φουσκωμένο φόρο λόγω λαθών δεν έχει εκλείψει. Τα λάθη που εντοπίζονται συχνότερα και πρέπει να ελεγχθούν, αφορούν:

 

1. Τη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

 

2. Τη δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν – και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

 

3. Την καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας) και του ορόφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μεζονέτες ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας. Κρίσιμη λεπτομέρεια είναι και ότι εκπτώσεις θα δοθούν μόνο σε όσους τις δικαιούνται με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν με τις εμπρόθεσμες δηλώσεις Ε1. Ακόμη και αν δοθεί η έκπτωση με βάση εισοδήματα που τυχόν δηλωθούν σε τροποποιητικές δηλώσεις, θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση και η έκπτωση θα ακυρωθεί.

 

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που:

 

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2016 δεν έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

 

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

 

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

 

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οικογένειες τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή όσες περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

 

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ