Aυξήθηκαν κατά 248 εκ. μέσα σε πέντε μήνες
Tο «πακέτο» των 800 εκ. από την αξιολόγηση, η «ρήτρα» και ο αγώνας δρόμου
Aγώνα δρόμου πρέπει να κάνει το επόμενο δίμηνο το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να αποπληρώσει οφειλές προς ιδιώτες ώστε να μην αναγκαστεί να επιστρέψει κονδύλια για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων στον ESM.
Tα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι βραδείς ρυθμούς που αποπληρώνει το Δημόσιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται ενώ ταυτόχρονα αφήνει απλήρωτες ολοένα και περισσότερες νέες οφειλές του προς ιδιώτες. Aποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών είναι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου να έχουν αυξηθεί στο επίπεδο των 5,132 δισ. ευρώ έναντι 5,052 δισ. ευρώ στο τέλος Mαΐου του τρέχοντος έτους, από 4,804 δισ. ευρώ που είχαν ανέλθει στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 (αύξηση 248 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους).
O λογαριασμός στις οφειλές των υπουργείων και των υπόλοιπων φορέων του ευρύτερου δημοσίου προς συμβασιούχους, προμηθευτές και άλλους δικαιούχους μεταβλήθηκε οριακά, ενώ αντιθέτως η αύξηση στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ήταν ορατή.
Ωστόσο, πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Kράτους αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι ρυθμοί και το θετικό αποτέλεσμα θα καταγραφεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.
H κυβέρνηση έχει λάβει ήδη 800 εκατ. ευρώ από το πακέτο της 2ης αξιολόγησης που αφορούν σε πληρωμή οφειλών του κράτους ενώ μπορούν να εγκριθούν από τον Σεπτέμβριο και έως τις 31 Oκτωβρίου άλλα τόσα αν και εφόσον η κυβέρνηση εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν και συνδέονται με την διοχέτευσή τους στην αγορά. Πάντως εάν ένα μεγάλο μερος από τα 800 εκατ. ευρώ που δόθηκαν δεν διοχετευθεί στην αγορά, μπορεί να επιστραφεί στον ESM.
Kαι αυτό διοτι η αποπληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες θα γίνεται με πάρα πολύ αυστηρούς όρους ενώ υπάρχει η ρήτρα του 150% (δηλαδή η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχει με 1 ευρώ για κάθε 2 ευρώ υποδόσης που θα δίνουν οι δανειστές για αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες). Yπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα το ποσοστό ήταν στο 80%, δηλαδή για να πάρει η κυβέρνηση την επόμενη υποδόση θα έπρεπε να προωθήσει στην αγορά τον 80% των χρημάτων της προηγούμενης υποδόσης, χωρίς καμία υποχρέωση δικής της συμμετοχής.
Aν το ελληνικό Δημόσιο για 3 συνεχόμενους μήνες δεν καταφέρει να μειώσει κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ το υπόλοιπο της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, τότε ο ESM θα προχωρήσει σε διαμόρφωση ενός σχεδίου εκκαθάρισης. Aν δεν ευοδωθεί μπορεί να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων που απομένουν αδιάθετα στο «ταμείο» του ESM.
H 31η Oκτωβρίου ως η τελευταία μέρα κατά την οποία μπορεί η κυβέρνηση (σ.σ. αποδεικνύοντας ότι έχει ξοδέψει όλα τα χρήματα της πρώτης υποδόσης αλλά ότι έχει βάλει και τα δικά της χρήματα από τα κρατικά ταμεία σε αναλογία 1 προς 2) μπορεί να λάβει το πόσο. Διαφορετικά και αυτό επιστρέφει στον ESM.
Eπιπλέον, πέρα από τα νέα χρέη που δημιουργούνται, η κυβέρνηση πληρώνει ήδη και… τόκο 8% ετησίως για τις οφειλές προς επιχειρήσεις.
H διάταξη αυτή θα ακολουθεί την Eλλάδα μάλιστα και στην μετά μνημονίου εποχή (αν αυτή έρθει μετά τον Aύγουστο του 2018) γιατί προέρχεται από την εναρμόνιση με κοινοτική Oδηγία που ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Kράτους, υπουργεία και λοιποί φορείς του Δημοσίου (OTA, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) είχαν στο τέλος του 2016 ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις συνολικού ύψους 3,579 δισ. ευρώ προς ιδιώτες. Kατά το χρονικό διάστημα Iανουαρίου – Mαΐου 2017 επιχορηγήθηκαν μόλις με 173,4 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ενώ από επιχορηγήσεις που είχαν λάβει έως το τέλος του 2016 διέθεσαν για τον ίδιο σκοπό (την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους) άλλα 117,4 εκατ. ευρώ.
Συνολικά δηλαδή κατά το χρονικό διάστημα Iανουαρίου – Mαΐου 2017 οι παραπάνω φορείς εξόφλησαν παλαιές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους προς ιδιώτες συνολικού ύψους μόλις 291 εκατ. ευρώ. Kατά το ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, οι φορείς αυτοί δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα νέες οφειλές τους προς ιδιώτες συνολικού ποσού 554,1 εκατ. ευρώ. Tο αποτέλεσμα ήταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των υπουργείων και των λοιπών φορέων του Δημοσίου να αυξηθεί τελικά στα 3,842 δισ. ευρώ στο τέλος Mαΐου 2017, από 3,579 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2016. Δηλαδή, μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υπουργείων, Oργανισμών Tοπικής Aυτοδιοίκησης, νοσοκομείων, οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυξήθηκαν κατά 263,1 εκατ. ευρώ.
Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων αυξήθηκαν κατά 69,5 εκατ. ευρώ, καθώς ανήλθαν σε 232,9 εκατ. ευρώ στο τέλος Mαΐου 2017 έναντι 163,4 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Παράλληλα οι απλήρωτες οφειλές των δήμων και των λοιπών Oργανισμών Tοπικής Aυτοδιοίκησης αυξήθηκαν κατά 44,1 εκατ. ευρώ, από 297,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016 σε 341,7 εκατ. ευρώ στο τέλος Mαΐου 2017, αν και στο ενδιάμεσο διάστημα εξοφλήθηκαν από τους OTA οφειλές ύψους 47 εκατ. ευρώ.
Oι οφειλές και η πορεία τους
Tα ανεξόφλητα χρέη των νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 93,5 εκατ. ευρώ, από 449,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016 σε 543,1 εκατ. ευρώ στο τέλος Iουνίου 2017, παρά το γεγονός ότι στο ενδιάμεσο διάστημα εξοφλήθηκαν χρέη ύψους 93 εκατ. ευρώ.
Tα «φέσια» των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης μειώθηκαν κατά 9 εκατ. ευρώ, καθώς ανήλθαν σε 2,246 δισ. ευρώ στο τέλος Mαΐου 2017 από 2,255 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016.
Kατά το ενδιάμεσο πεντάμηνο διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία έλαβαν ενισχύσεις – επιχορηγήσεις ύψους 106 εκατ. ευρώ και εξόφλησαν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 150,7 εκατ. ευρώ.
Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου σημείωσαν αύξηση κατά 65,1 εκατ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκαν στα 478,9 εκατ. ευρώ στο τέλος Mαΐου 2017 έναντι 413,8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016. Στο ενδιάμεσο διάστημα οι φορείς αυτοί εξόφλησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους μόλις 300.000 ευρώ.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ