«Πολιτικοί και ΕΚΤ πιέζουν για συναίνεση στο νέο πρόγραμμα λιτότητας – Η αναδιάταξη δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων – Αποκλείεται η χρεοκοπία», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο των Peter Ehrlich και Wolfgang Proissl στην εφημερίδα Financial Times Deutschland και το οποίο αναδημοσιεύει το «Βήμα».
Η εφημερίδα γράφει ότι η ευρωζώνη αναζητεί όλο και πιο απελπισμένα τρόπο να αποτρέψει τη χρεοκοπία και την αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας ενώ επικαλείται τις δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν στο Spiegel όπου παραδέχεται ότι “Η κατάσταση είναι σοβαρή”.
Οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα σε ένα νέο πολυετές πρόγραμμα βοήθειας, για το οποίο οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν πολλές παραχωρήσεις. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης γι’ αυτό το πρόγραμμα, όπως απαίτησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, για να μπορέσουν στη συνέχεια να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, πριν καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει οπωσδήποτε την επόμενη δόση, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να κηρύξει μη ελεγχόμενη πτώχευση. Μετά τη δήλωση Ρομπάι ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα, προκειμένου να αποτραπεί αδυναμία πληρωμών, και από την Καγκελαρία στο Βερολίνο ακούγεται τώρα ότι δεν θα επιτρέψουν να καταρρεύσει η χώρα.
Κύκλοι κεντρικών τραπεζών δηλώνουν ότι είναι πλέον θέμα των πολιτικών να λάβουν αποφάσεις. Οι κεντρικές τράπεζες συνηγορούν υπέρ ενός νέου προγράμματος βοήθειας έναντι αυστηρών όρων. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βέβαια θα προτιμούσε να έχει λίγο περισσότερο χρόνο για να εγκρίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η στάση του ΔΝΤ όμως δεν επιτρέπει καθυστέρηση.
Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει μαζί με άλλες χώρες της Ευρωζώνης το ποσοστό του ΔΝΤ στην επόμενη δόση του δανείου ή να εγγυηθεί ή να αποφασίσει αύξηση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Παραμένει ασαφές ακόμα για τι ποσό πρόκειται. Μόνο το 2012 η Αθήνα θα χρειαστεί, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, 25 δισ. ευρώ, τα οποία τώρα θα πρέπει να εξευρεθούν διαφορετικά.
Αν η Ελλάδα επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να περιοριστεί η τρύπα χρηματοδότησης. Όπως δήλωσε ο Γιούργκεν Σταρκ, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πιο φιλόδοξο στόχο από τα 50 δισ. ευρώ ως προς την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της, η οποία εκτιμάται μέχρι και τα 300 δισ. ευρώ.»