Σε σκληρό πόκερ ανάμεσα στους επικεφαλής της τρόικα και στον υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εξελίχθηκε η συζήτηση, για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και για τη νέα φοροεπιδρομή ως προς τους Έλληνες.
Το «παζάρι» έδειχνε να είναι σκληρό και ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, διέκοψε τουλάχιστον 3 φορές την διαπραγμάτευση και βγήκε έξω από το γραφείο του υπουργού, μιλώντας στο κινητό του τηλέφωνο με ανώτερα στελέχη του Οργανισμού που εδρεύει στην Ουάσιγκτον..
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το παιχνίδι ήταν σκληρό και πως οι δύο πλευρές έκαναν …αμοιβαίες υποχωρήσεις στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Μετά από πολύ κόπο και συζητήσεις που έμοιαζαν ατέρμονες οι δύο πλευρές «τα βρήκαν» για τις αποκρατικοποιήσεις: Για την εκκρεμότητα που υπήρχε με το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, βρέθηκε η «χρυσή τομή» έτσι ώστε ούτε η ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι παραδίδει την περιουσία του κράτους ενέχυρο στους πιστωτές της, ούτε να δίδεται η εντύπωση ότι η τρόικα δεν διασφαλίζει με κάποιο τρόπο τα δανεικά που δίνει.
Η Συμφωνία
Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- την ανεξαρτησία του Ταμείου, ώστε να «φρενάρει» τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η προσήλωσή του στο σκοπό για τον οποίο θα ιδρυθεί (αποκρατικοποιήσεις ‘εξπρές’), ενώ παράλληλα δίνει …βήμα στην τρόικα μέσω της παροχής τεχνικής υποστήριξης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν καμιά ανάμιξη της κυβέρνησης στο Ταμείο, με στόχο όταν αποφασίζεται η ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο οργανισμός ν’ αναλαμβάνει να επιλέξει την μέθοδο και τον χρόνο της αποκρατικοποίησης, χωρίς να έχει το δικαίωμα η κυβέρνηση να αλλάξει κάποια από τις αποφάσεις της διοίκησης του οργανισμού.
Αύριο το φορολογικό
Σε λίγες ώρες πλέον η τρόϊκα και υπ. Οικονομικών αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις και για το φορολογικό «πακέτο» και μέχρι το βράδυ – εκτός κάποιας απρόσμενης ανατροπής- θα υπάρξει συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, αλλά και για τα πρόσθετα φετινά μέτρα.
Στο κρίσιμο ζήτημα της μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, φαίνεται να διασφαλίζεται η παραμονή των βασικών ειδών διατροφής και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ στο χαμηλό συντελεστή. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι η μετάταξη που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο θα αφορά τα είδη εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες ) και όχι τα τρόφιμα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε από ελληνικής πλευράς και η ιδέα για την επιβολή ειδικού Τέλους σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές (κάτι σαν τον ΕΦΤΕ που έχει καταργηθεί). Ωστόσο η τρόικα φαίνεται να διαφώνησε με τη συγκεκριμένη πρόταση αλλά και με άλλες προτάσεις (αύξηση της φορολογίας των τόκων) οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα.
Για τους τόκους των καταθέσεων, το σχέδιο της πρότασης προβλέπει την αύξηση του φόρου από το 10% στο 12%, μέτρο που θα απέδιδε έσοδα κοντά στα 720 εκατ. ευρώ.
Όμως η αθρόα φυγή καταθέσεων προς το εξωτερικό καθιστά ουσιαστικά απαγορευτική την προώθηση του μέτρου. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση του αφορολογήτου ορίου, η οποία θα οδηγήσει σε νέα μείωση του εισοδήματος των μισθωτών καθώς θα αυξηθεί η παρακράτηση του φόρου και μάλιστα από τον Ιούλιο.
Πέρυσι το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 6.000 ευρώ, και για τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ οι φορολογούμενοι πρέπει να συγκεντρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων.
Αναπόφευκτη φαίνεται η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, η αύξηση στην τιμή των φθηνών τσιγάρων, η εξίσωση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η μείωση των αφορολογήτων ορίων για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και την απόκτηση πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση των αυθαιρέτων.
Ο ΟΤΕ
Προς το παρόν η Κυβέρνηση «απαντά» με την προώθηση των όσων έχει ήδη ανακοινώσει, ξεκινώντας τις διαδικασίες πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ.
Κατά πιθανότητα σήμερα, καταφθάνουν στην Αθήνα για συζητήσεις στελέχη της Deutsche Telecom για την άμεση προώθηση της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, στο πλαίσιο της επιστολής που απέστειλε στη γερμανική εταιρία ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γερμανοί έρχονται με πρόταση για την εξαγορά του συνόλου της συμμετοχής (περίπου 16%) του Δημοσίου στον Οργανισμό, θέτοντας ωστόσο όρους όσον αφορά το προσωπικό.
Από την έκβαση των συζητήσεων θα εξαρτηθεί αν η κυβέρνηση πουλήσει το 16% των μετοχών ή αν θα περιοριστεί- σε πρώτη φάση- στο 10% όπως προβλέπει η σύμβαση που έχει υπογραφεί. Σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα αναμένεται να κυλήσουν ομαλά καθώς η συμφωνία προβλέπει και το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί.