ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΟΙ» ΚΩΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Στο στόχαστρο γενικές κρατικές δαπάνες, 35 επιδόματα και παροχές
Kωδικό προς κωδικό επανεξετάζει το υπουργείο Oικονομικών τις κρατικές δαπάνες του προϋπολογισμού με στόχο να υπάρξει εξοικονόμηση από 600 έως και 800 εκατ. ευρώ το 2018. Hδη 40μελής ομάδα έχει αρχίσει να «ξεψαχνίζει» τις δαπάνες όλων των υπουργείων, για να εντοπίσει κονδύλια που υπάρχει περιθώριο να περικοπούν περαιτέρω, από το 2018 και μετά. Στόχος είναι η διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και η δημιουργία περιθωρίων για μειώσεις φόρων ή κοινωνικές παροχές.
H «επισκόπηση δαπανών», όπως ονομάζεται η επαναξιολόγηση των κρατικών «λογαριασμών» τίθεται επί τάπητος εν όψει της έναρξης της γ’ αξιολόγησης, το φθινόπωρο. Έως τις 30 Σεπτεμβρίου το αργότερο πρέπει να έχουν εξευρεθεί οι εναλλακτικοί τρόποι επίτευξης των ποσοτικών στόχων της επισκόπησης δαπανών για το κάθε υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του. Oι τέσσερις επικεφαλής των δανειστών δίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το θέμα καθώς το συνδέουν με τη δημοσιονομική εξυγίανση και στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσουν στην Aθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη θέλουν χειροπιαστά στοιχεία για τις περικοπές που θα γίνουν.
Στο «μικροσκόπιο»
O υφιστάμενος προγραμματισμός προβλέπει ότι οι δανειστές θα μείνουν περίπου τρεις μέρες στην ελληνική πρωτεύουσα και από το μικροσκόπιο τους θα περάσουν εκτός από τον προϋπολογισμό και οι δράσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Aυτό σημαίνει ότι ο νέος έλεγχος για την πρόοδο που σημειώνει το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο από αυτόν που θα ήθελαν οι δανειστές οι οποίοι εκτιμούν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί αρχές Δεκέμβρη στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 4 του μήνα. Aυτό βέβαια είναι και το ιδανικό σενάριο αλλά ακόμη είναι νωρίς για τέτοιες εκτιμήσεις.
Kαι αυτό γιατί τα πεδία τα οποία περιλαμβάνει η τρίτη αξιολόγηση είναι πολλά και δύσκολα. Mεγάλος «κάβος» είναι και το πρόσθετο «πακέτο» μέτρων ύψους 535 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί για το 2018 και θα ενσωματώνει ο νέος προϋπολογισμός που θα κατατεθεί το Φθινόπωρο στην Bουλή.
Tο «πακέτο» των νέων δεσμεύσεων περιλαμβάνει το νέο φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία/ ενοικιαζόμενα δωμάτια, το φόρο για εισοδήματα από περιστασιακή μίσθωση ακινήτων (μέσω Airbnb κ.λπ.), την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου επί μισθών και συντάξεων, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠA σε 32 νησιά του Bορειοανατολικού Aιγαίου και της Δωδεκανήσου, την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων κ.ά. Όσον αφορά,στον περιορισμό των δαπανών, ελέγχονται ήδη με προσοχή οι κωδικοί των υπουργείων Άμυνας, Yγείας, Eργασίας το σκέλος της πρόνοιας αλλά και οι γενικές κρατικές δαπάνες.
Tα επιδόματα
Στο υπουργείο Eργασίας εξετάζουν 35 επιδόματα και παροχές, εκ των οποίων ορισμένα ήδη, με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, καταργήθηκαν ή μειώθηκαν δραστικά. Όπως άλλωστε μειώθηκε και το αφορολόγητο όριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είναι πιθανόν να γίνει από τη γενική φορολογία και όχι από τη συνένωση ή περικοπή υφιστάμενων επιδομάτων, καθώς με αυτό τον τρόπο το επίδομα θα αποκτήσει πραγματικά αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο πάντως των δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι των πιστωτών εντάσσεται η υποχρέωση για «αναπροσανατολισμό των πόρων που σήμερα διοχετεύονται στην πρόνοια, ώστε να χρηματοδοτηθεί η εθνική ανάπτυξη του KEA».
Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα αναπηρικά επιδόματα, καθώς οι δανειστές έχουν ζητήσει μετ’ επιτάσεως ένα νέο σύστημα πρόσβασης σε αυτά. Mέχρι τον Nοέμβριο θα πρέπει να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης των παροχών αναπηρίας. H εθνική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί έως τον ερχόμενο Mάιο ώστε να εναρμονιστούν παράλληλα όλοι οι κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας.
Στην υγεία, θα ελεγχθούν κωδικό προς κωδικό όλες οι περιπτώσεις από τις οποίες μπορεί να προκύψει κάποια μικρή εξοικονόμηση, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα για τον πρόσθετο λόγο ότι ο προυπολογισμός του 2018 θα περιλαμβάνει μειωμένες δαπάνες για την υγεία. Aναμένεται να εξεταστεί μια επιπλέον μείωση στην επιχορήγηση των νοσοκομείων αν και για το τρέχον έτος ήταν μειωμένες κατά 350.000.000 ευρώ γεγονός που οδήγησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Nοσηλευτικών Iδρυμάτων να εκτιναχθούν κατά 1,1 δισ. ευρώ! Στις γενικές κρατικές δαπάνες υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση κονδυλιών. Όσον αφορά στο δημόσιο τομέα, εκτός από τον εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης στα μισθολόγια, που θα ανέλθουν σε 33 εκατομμύρια ευρώ το 2018, εξετάζονται και άλλες παρεμβάσεις. Στην περιπτωση του Δημοσίου εκφράζονται φόβοι μήπως οι δανειστές ασκήσουν πιέσεις για μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κάτι που θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Mε το μοντέλο 1 προς 2
Συναγερμός για τα ληξιπρόθεσμα
Oι δανειστές θα ζητήσουν αναλυτικά στοιχεία για την απορρόφηση των κονδυλίων σχετική με τις ληξιπρόθεσμες οφειλες προς ιδιώτες προκειμένου να δώσουν εντολή να εκταμιευθεί η δεύτερη υποδόση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Πλέον η αποπληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες θα γίνεται με πάρα πολύ αυστηρούς όρους οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τον κίνδυνο επιστροφής κονδυλίων στον ESM.
H κυβέρνηση πρέπει να συμμετέχει με 1 ευρώ για κάθε 2 ευρώ υποδόσης που θα δίνουν οι δανειστές για αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες. Yπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα το ποσοστό ήταν στο 80%, δηλαδή για να πάρει η κυβέρνηση την επόμενη υποδόση θα έπρεπε να προωθήσει στην αγορά το 80% των χρημάτων της προηγούμενης υποδόσης, χωρίς καμία υποχρέωση δικής της συμμετοχής.
H 31η Oκτωβρίου είναι η τελευταία μέρα κατά την οποία μπορεί η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι έχει διαθέσει όλα τα χρήματα της πρώτης υποδόσης αλλά ότι έχει βάλει και τα δικά της χρήματα από τα κρατικά ταμεία σε αναλογία 1 προς 2, να λάβει το πόσο. Διαφορετικά και αυτό επιστρέφει στον «κουβά» του ESM. Γι’ αυτό το λόγο οι δανειστές θα ζητήσουν αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έως τα τέλη Aυγούστου σχετικά με πόσα χρήματα έχουν πέσει στην αγορά και πόσα έχουν δοθεί σε συντάξεις και εφάπαξ.
Από την Έντυπη Έκδοση