Προοπτικές για τη μεταφορά αερίου από Ισραήλ και Κύπρο

Eυνοϊκές προοπτικές για εμπλοκή της χώρας μας στο ζήτημα της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, διέβλεψε ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης μιλώντας στο δείπνο που πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου “2011 Mediterranean Oil & Gas Conference”.

 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης, υφυπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μεγιστοποιήσει την αξιοποίηση των δικών της αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

Ο κ. Παμπούκης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιβεβαιωθούν σε μεγάλο βαθμό τα ευρήματα στις δύο χώρες και όπως είπε: “Πιστεύουμε ότι έχουμε την απαιτούμενη βαρύτητα προκειμένου να ανοίξουμε την πόρτα της Ευρώπης και να διευκολύνουμε ευρύτερες συνεννοήσεις. Είμαστε, επίσης, διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο θωράκισης στο ενδεχόμενο μεταφοράς ποσοτήτων από την ΝΑ Μεσόγειο στην Ευρώπη”.

 

Ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε μίλησε για τη στρατηγική διερεύνηση του ενδεχομένου μετεξέλιξης της Ελλάδας σε κόμβο διάθεσης και όχι απλώς σε κρίκο μεταφοράς του προϊόντος καθώς και στους στόχους που έχει θέσει η χώρα όπως: η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, η δημιουργία νέων υποδομών, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα συμβάλλουν στις αναπτυξιακές προοπτικές για την ελληνική περιφέρεια και δη τις περιοχές της Β. Ελλάδας, ο σεβασμός στις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στους ευρατλαντικούς θεσμούς και η ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής μας θέσης σε ζητήματα πέραν της ενέργειας και τον πιθανό συνακόλουθο αντίκτυπο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

 

Αναφερόμενος, στον αγωγό Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI) ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η πραγματοποίησή του, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ανοίξει το Νότιο Διάδρομο προσδίδοντας αξιοπιστία και βιωσιμότητα στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς και να δημιουργήσει τις δυνατότητες προκειμένου σε δεύτερη φάση να τροφοδοτηθεί η ευρωπαϊκή αγορά με επιπλέον πηγές τροφοδοσίας πέραν του Αζερμπαϊτζάν.

 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης, υφυπουργός ΠΕΚΑ μίλησε διεξοδικά για τους αγωγούς με έμφαση στον ITGI που θα δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στην ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθιστώντας την Ελλάδα ενεργειακή πύλη.

 

Ο κ. Μανιάτης, τόνισε ότι το 2010 η Αλγερία, η Λιβύη και η Αίγυπτος, κάλυψαν περίπου το 1/6 της ευρωπαϊκής ζήτησης πετρελαίου και περίπου το 13% της τελικής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Η Λιβύη από μόνη της αναλογούσε στο 12% των συνολικών Ευρωπαϊκών εισαγωγών πετρελαίου και στο 10% της Ιταλικής ζήτησης φυσικού αερίου.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, μολονότι οι παραπάνω εξαγωγές είναι πιθανόν ότι θα αποκατασταθούν μόλις επανέλθει μια κατάσταση γενικότερης πολιτικής επανασταθεροποίησης, η Ευρωπαϊκή αντίληψη που θεωρούσε τις εξαγωγές υδρογονανθράκων της Βόρειας Αφρικής ως εξαγωγές χαμηλού γεωπολιτικού ρίσκου, έχει πλέον αναθεωρηθεί.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μεγιστοποιήσει την αξιοποίηση των δικών της αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνες τις περιοχές της Ε.Ε. όπου παρατηρείται υψηλό υδρογονανθρακικό δυναμικό, όπως είναι η περίπτωση της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, τα βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας και η δυναμική της μεταξύ τους γεωπολιτικής και επιχειρηματικής αλληλεπίδρασης, μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια συντονισμένη στρατηγική μείωσης της εισαγωγικής εξάρτησης της Ε.Ε. από εξω-Ευρωπαϊκές πηγές.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ