Η Ελλάδα, όπως επίσης η Ισπανία, η Ιρλανδία, και η Πορτογαλία έχουν ξεπεράσει πια την οικονομική κρίση που της χτύπησε το 2008. Τώρα αναφέρονται συχνά ως παραδείγματα όπου οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις οδήγησαν στην οικονομική ανάπτυξη.
Δεδομένης της ανάκαμψης τους, το CNBC ζήτησε από οικονομολόγους και στρατηγικούς αναλυτές να πουν την γνώμη τους για το ποιες χώρες θεωρούν ως την καλύτερη επιλογή για επενδύσεις.
Ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα με τους αναλυτές να συμβουλεύουν τους επενδυτές «Μην αποκλείετε την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον Ken Wattret, επικεφαλή για την Ευρώπη της TS Lombard «αν κάποιος ψάχνει για μια πιο επικίνδυνη επιλογή, η Ελλάδα είναι η απάντηση. Σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες όπου οι περισσότερες από τις καλές ειδήσεις έχουν τιμολογηθεί, οι ελληνικές αποτιμήσεις μπορεί να προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις».
Το CNBC σχολιάζει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σιγά σιγά όλες τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πιστωτών από το 2015. Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αναθεώρησαν πρόσφατα τις θέσεις τους για την Ελλάδα, αφού η χώρα έλαβε μία ακόμη εκταμίευση από την ΕΕ και αναγνώρισαν βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές και διαπίστωσαν προσωρινά σημάδια οικονομικής σταθερότητας τα οποία χρησιμοποίησαν ως βάση για την αναβάθμιση.
«Η Ελλάδα είχε πολύ καλή πορεία τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς η Ευρωζώνη βρίσκεται και πάλι σε ευημερία και οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων υποχώρησαν. Είναι στην πραγματικότητα μία από τις λίγες αγορές της Ευρωζώνης που έχουν θετική συσχέτιση με το ευρώ», υποστήριξε ο Ian Harnett της Absolute Strategy.
«Φαίνεται επίσης η οικονομία να κερδίζει από μια σημαντική προσαρμογή του κόστους εργασίας την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, τα προβλήματα χρέους παραμένουν και οποιαδήποτε αδυναμία στην οικονομική ανάπτυξη θα επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και τις αγορές», πρόσθεσε.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να φθάσει το 178,8% του ΑΕΠ φέτος και το 174,6% το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.