Εταιρείες διαχείρισης και funds θα κρίνουν τελικά το μέγεθος της συμβολής των πωλήσεων στη μείωση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων των τραπεζών
Στον δρόμο που χάραξε η Eurobank, στο ζήτημα των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωρούν ακόμη δύο τράπεζες, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν την ελάφρυνση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου τους (NPLs) κατά 40% -ποσοστό για το οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί στον SSM.
Είναι σίγουρο ότι, σύμφωνα με όσα οι τραπεζίτες άφησαν χθες να εννοηθεί, μετά τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου τρέχοντος έτους, οι αναθεωρημένοι στόχοι που θα υποβληθούν στον SSM περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε και μια γενναία αύξηση πώλησης «κόκκινων» δανείων.
Κατόπιν αυτού εκτιμάται ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισ. ευρώ, στα 66,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 από 106,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016, μπορεί να εμπεριέχει πωλήσεις δανείων της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, έναντι των 7,4 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν οι μέχρι στιγμής επιχειρησιακοί στόχοι των τραπεζών. Τον «χορό» των πωλήσεων θα ανοίξει πρώτη η Eurobank η οποία αναμένει την ολοκλήρωση, στο 4ο τρίμηνο του 2017, του deal πώλησης καταναλωτικών «κόκκινων» δανείων ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Γεγονός είναι πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φοβίζουν όλο και λιγότερο τους αγοραστές, καθώς παρατηρείται μια σταδιακή ανάκαμψη της Αγοράς εμπορικών ακινήτων. Φυσικά η γενικότερη σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση αυτή. Εταιρείες διαχείρισης και funds θα κρίνουν τελικά το μέγεθος της συμβολής των πωλήσεων στη μείωση των NPLs.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΤτΕ, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αποκομίσουν το ποσό των 14 δισ. ευρώ από την πώληση των δανείων που έχουν καταγγείλει και τα οποία ανέρχονται σε 48 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η πώληση των δανείων αυτών πρακτικά στο 1/3 της αξίας τους δεν θα δημιουργούσε αρνητικές επιπτώσεις στα κεφαλαιακά “μαξιλάρια” των τραπεζών.
Η δρομολογούμενη αύξηση των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων είναι ενδεικτική του ότι οι ρυθμίσεις δανείων έχουν πλέον αγγίξει τα όριά τους. Η γενικότερη πορεία της Οικονομίας είναι αυτή που θα καταδείξει την μελλοντική έκταση «κουρεμάτων» και αναδιαρθρώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε «κουρέματα» επιχειρηματικών δανείων μόνον εάν υπάρξει εισροή νέου χρήματος στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις από τους νυν μετόχους ή επενδυτές ή εάν αυξηθεί η αξία των εξασφαλίσεων για τα δάνεια που έχουν δοθεί.
Άλλωστε, η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα καταδείξει και την μελλοντική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων «κόκκινων» σταγαστικών δανείων, καθώς μέχρι σήμερα μόνον διά των διαγραφών επήλθε μείωσή τους.
Το ισχύον σχέδιο επιχειρησιακών στόχων των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι το 2019 προβλέπει διαγραφές 13,9 δισ. ευρώ, πωλήσεις 7,4 δισ. ευρώ, ρευστοποιήσεις 11,5 δισ. ευρώ και εισπράξεις οφειλών 6 δισ. ευρώ.