Στο μικροσκόπιο όχι μόνο της τρόικας αλλά και της Ευρώπης, περνάει το νέο σχέδιο «σωτηρίας» της Ελλάδας ή αν προτιμάτε οι επόμενες δόσεις μέχρι και το 2013.
Έτσι μέλη της Eurogroup αλλά κα του ΔΝΤ έχουν θέσει επί τάπητος όλα τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους, προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας νέας συνολικής συμφωνίας, βάσει της οποίας η Ελλάδα, ως το 2013, θα «καλυφθεί» (όχι φυσικά με το αζημίωτο) από τον κίνδυνο προσφυγής για δανεισμό στις αγορές,.
Μια πρώτη συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών θα γίνει ασφαλώς σήμερα στη Βιέννη όπου πραγματοποιείται μια προγραμματισμένη από καιρό συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί, μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής και ένα έκτακτο Eurogroup.
Ειδικότερα οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ θα συντάξουν δύο εκθέσεις, εκ των οποίων η μια θα αφορά το αν και κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης (πέμπτης κατά σειρά) δόσης των δανείων, ενώ η δεύτερη θα αφορά το αν και κατά πόσο μπορεί να εξακολουθήσει να χαρακτηρίζεται «βιώσιμο» το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Από την πρώτη έκθεσή θα εξαρτηθεί , επί της ουσίας η συνέχιση των δανειοδοτήσεων από την ευρωζώνη, ενώ από τη δεύτερη θα εξαρτηθεί η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Όπως ανέφεραν παράγοντες της Επιτροπής είναι σαφές ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται ευθέως από τα έσοδα που μπορούν να προκύψουν από την ιδιωτικοποίηση περιουσίας του Δημοσίου.
Τα 4 σημεία…των Βρυξελλών
Από πλευράς Βρυξελλών τέσσερα είναι τα βασικά ζητούμενα:
-Το πρώτο είναι ο χαρακτήρας και οι αρμοδιότητες του οργανισμού, (ή των οργανισμών) που θα αναλάβει το έργο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας,
-το δεύτερο είναι η επίτευξη της πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα,
-το τρίτο είναι η εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΔΝΤ για την πάταξη της φοροδιαφυγής
-και το τέταρτο η ταχεία προώθηση των υπόλοιπων διαρθρωτικών αλλαγών.
Η θέση του ΔΝΤ
Σε ότι αφορά το ΔΝΤ το βασικό ζητούμενο είναι να διασφαλίσουν οι Ευρωπαίοι πως για τους επόμενους δώδεκα μήνες η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις δανειακές υποχρεώσεις της. Κάτι που το ΔΝΤ εδώ και περίπου ένα μήνα αμφισβητεί εντόνως.
Ανοίγει ο …δρόμος;
Η επίτευξη συμφωνίας στα τέσσερα προαναφερθέντα ζητήματα, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχιση των χρηματοδοτήσεων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, πλην όμως δεν λύνει το πρόβλημα του ΔΝΤ το οποίο, όπως επισημάνθηκε, απαιτεί πρόσθετες εγγυήσεις.
Για να επιτευχθεί ωστόσο αυτή η «συμφωνία κυρίων» θα πρέπει η Αθήνα και – κυρίως – η Ευρώπη να παράσχουν ισχυρές εγγυήσεις ότι η υπόθεση δεν θα καταλήξει στο τέλος σε μια βίαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Από την άλλη πλευρά η συμφωνία αυτή θα δώσει το μήνυμα ότι «και οι ιδιώτες, εκτός από τους κρατικούς κορβανάδες αναλαμβάνουν ένα τμήμα του κόστους διάσωσης της Ελλάδας».
Ένα μήνυμα που για προεκλογικούς λόγους διακαώς επιθυμούν και επιδιώκουν, όπως άλλωστε επανέλαβαν προσφάτως και στην Ντοβίλ της Γαλλίας όπου συνεδρίασε το G8, οι Αγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζι.