Το πλέον «ακανθώδες» εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες ελληνικές πηγές των Βρυξελλών, η συνάντηση διήρκησε περίπου δύο ώρες και η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν τον επόμενο χρόνο, δηλαδή ως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Ειδικότερα, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα προετοιμαστεί το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα. Εξάλλου, επί τάπητος τέθηκε το θέμα της τρίτης αξιολόγησης και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με στόχο την ολοκλήρωσή της πριν το τέλος του 2017.
Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν ως σημαντικότερα θέματα τον προϋπολογισμό του 2018 και ζητήματα που αφορούν τον “κοινωνικό φάκελο”. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι υπάρχει πάντοτε ο αστάθμητος παράγοντας που δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ . Συνολικά τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι 95, αλλά κυρίως τεχνικής φύσεως, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Από σήμερα ως τη λήξη του προγράμματος τα προαπαιτούμενα είναι 113, με το πλέον “ακανθώδες” αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ο στόχος είναι 5,4 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ο στόχος για το 2017 είναι χαμηλός, ενώ μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΚΤ, εντός του 2018 και του 2019.
Αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, και το θέμα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι δεν αναμενόταν πρόοδος καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που έχει καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών προς διάφορους φορείς έχουν αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τα στοιχεία αυτά τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να εγκριθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, ελληνικές πηγές διαψεύδουν ότι στο χθεσινό EWG έγινε συζήτηση για το θέμα των εργασιακών, ούτε στο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, ούτε στο νόμο για την απλήρωτη εργασία, σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων.
Τέλος, οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν ότι πράγματι υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά των ευρωπαίων για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ , Ανδρέα Γεωργίου.