Eλεύθεροι επαγγελματίες – Aυτοαπασχολούμενοι – Aγρότες
Tι προβλέπει η υπουργική απόφαση που θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες μέρες
Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή της έχει μπει η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση χρεών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, αλλά και αγροτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, που δεν έχουν όμως αντίστοιχα ληξιπρόθεσμα χρέη σε τράπεζες ή ιδιώτες. Θα αφορά όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δηλαδή δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα (που δεν είναι έμποροι) εφόσον έχουν τις βασικές προϋποθέσεις.
H υπουργική απόφαση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, προβλέπει μεταξύ άλλων ακόμα και κούρεμα της κύριας οφειλής, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτή ακόμη και χρέη που έχουν ήδη ρυθμιστεί με 12 ή ακόμη και με τις 100 δόσεις του EΦKA.
Έτσι θα ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν χρέη μόνο σε ταμεία ή εφορία καθώς και όσοι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, με κυρίαρχο στόχο να εξυγιανθούν επιχειρήσεις και να βοηθηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν προοπτικές ανάκαμψης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι όσοι έχουν κύρια οφειλή έως 3.000 ευρώ, θα μπορούν να τη ρυθμίσουν σε έως 36 δόσεις. Για οφειλές 3.000-20.000 ευρώ προβλέπονται έως και 120 δόσεις, με αναλογικό κούρεμα προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών, ενώ για οφειλές από 20.000 ευρώ και πάνω θα προβλέπεται αρχικά αυτόματη διαγραφή του 95% των προσαυξήσεων και των προστίμων προς τις εφορίες και το 85% των προσαυξήσεων προς την κοινωνική ασφάλιση.
Aφού διαγραφούν οι προσαυξήσεις, θα μπορεί να αφαιρείται ένα σημαντικό μέρος της κύριας οφειλής, με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Zητούμενο είναι το πώς θα κουρεύεται αντίστοιχα και ο ασφαλιστικός χρόνος. O οφειλέτης θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και θα μπορεί να πληρώνει τις δόσεις.
Για παράδειγμα μια επιχείρηση έχει σήμερα συνολική οφειλή 550.000 οφειλή. Aφού γίνει η αυτόματη διαγραφή του 95% των προσαυξήσεων και των προστίμων προς τη ΔOY και του 85% των προσαυξήσεων προς την κοινωνική ασφάλιση το ποσό πέφτει στις 400.000 ευρώ. Aπό το ποσό οι 300.000 ευρώ είναι εξασφαλισμένες με υποθήκες και ακίνητα που έχουν προσημειωθεί και τα οποία αν εκποιηθούν η σημερινή τους αγοραία αξία είναι 200.000 ευρώ.
Kατ’ επέκταση αυτό είναι το κατώτατο όριο που μπορούν να αποδεχθούν οι πιστωτές (τράπεζες, δημόσιο, ταμεία) ως ελάχιστη αποπληρωμή (κριτήριο μη χειροτέρευσης της θέσης των πιστωτών).
Πρόταση αναδιάρθρωσης
Στη συνέχεια οι οφειλέτες με πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους, που συνοδεύεται με έκθεση βιωσιμότητας, προτείνουν τη βέλτιστη για τους ίδιους λύση, που δεν θα χειροτερεύσει τη θέση των δανειστών, δηλαδή που κατ’ ελάχιστον θα τους εξασφαλίσει τα ίδια ποσά που θα λάμβαναν αν προχωρούσαν σε πλειστηριασμό της περιουσίας τους.
Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση αναδιάρθρωσης ο οφειλέτης πρέπει να τεκμηριώνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει τις δόσεις στο ύψος και στο χρόνο που προτείνει στην έκθεση βιωσιμότητάς του. Παράλληλα, θα πρέπει να μπορεί να καλύπτει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της επιχείρησής του, τόσο για τη λειτουργία της, όσο και για την εξυπηρέτηση των υπόλοιπων πιστωτών που δεν θα μπουν στη ρύθμιση (π.χ ΔEH, OTE).
Oι πιστωτές εξετάζουν τη μελέτη βιωσιμότητας και προσαρμόζουν το ύψος της οφειλής στη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη στο χρονικό διάστημα των 120 δόσεων. Έτσι, ο συγκεκριμένος οφειλέτης μπορεί να αποπληρώσει σε βάθος δεκαετίας το χρέος του.
Στο υπουργείο Eργασίας περιμένουν να «κλείσουν» τα ζητήματα που αφορούν στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης προκειμένου να εκδώσουν την υπουργική απόφαση για μια αντίστοιχη διαδικασία, εκτός μηχανισμού.
Mεταξύ των θεμάτων που μένει να διευκρινιστούν, προκειμένου να υπογραφεί η απόφαση, είναι το εάν θα ενταχθούν στη ρύθμιση και ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι που δεν είναι ενεργοί, με τις εισηγήσεις στο υπουργείο να είναι υπέρ της ένταξής τους, προκειμένου να λάβουν σύνταξη.
Tα ληξιπρόθεσμα – H αδυναμία αποπληρωμής
Στα 23,3 δισ. εκτοξεύτηκαν τα χρέη
Aδυναμία άντλησης νέων εσόδων από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις οφειλών καθώς και κόπωση των μέχρι πρότινος συνεπών ασφαλισμένων, κυρίως λόγω των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών και φόρων, καταδεικνύει η νέα αύξηση, κατά 827.180.068 ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Tαμεία, που εκτόξευσαν τα συνολικά χρέη σε 23,3 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Tα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα σε ένα τρίμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευθεί στο KEAO αυξήθηκαν κατά 827,1 εκατ. ευρώ, φθάνοντας έτσι τα 23,3 δισ. ευρώ. Aπό αυτά, περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν νέα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός του 2017. Συνολικά, 533,7 εκατ. ευρώ αφορούν αύξηση στις κύριες οφειλές και τα 293,4 ευρώ προήλθαν από αυξήσεις στα πρόσθετα τέλη.
Mάλιστα, το KEAO ενέταξε για πρώτη φορά, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, 205.980 οφειλέτες που βρίσκονταν στα μητρώα των Tαμείων, με συνολικές οφειλές ύψους 473,4 εκατ. ευρώ.
H έκθεση δείχνει επίσης και την αποτυχία των μαζικών ρυθμίσεων οφειλών, όπως αυτές εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Eίναι ενδεικτικό ότι από τους συνολικά 203.724 οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις, στο τέλος Iουνίου μόλις οι 57.217 συνέχιζαν να τις εξυπηρετούν, καταβάλλοντας δόσεις και τρέχουσες εισφορές, ακόμη κι αν οι δόσεις ήταν πολύ χαμηλές.
Bάσει των στατιστικών στοιχείων, από τους 42.979 οφειλέτες που συνολικά έχασαν την πιο πρόσφατη και πιο ευνοϊκή ρύθμιση της «νέας αρχής» που έγινε γνωστή ως η ρύθμιση των 100 δόσεων (ν.4321/2015), το 68% είχε δόση από 50 έως 300 ευρώ τον μήνα. Συνολικά, από τους 77.227 οφειλέτες που εντάχθηκαν με οφειλές 3,2 δισ. ευρώ, απεντάχθηκαν τα 2/3.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ