Καταγγέλλει προσπάθεια αποδόμησης των θετικών διατάξεων του νόμου για τα εργασιακά
Για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και αποδόμησης των θετικών διατάξεων γαι τους εργαζόμενους και των μέτρων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Αγορά εργασίας κατηγορεί την αντιπολίτευση το Υπουργείο Εργασίας, με αφορμή την κριτική σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ψηφίστηκε την Πέμπτη.
Κάνει λόγο για υποκρισία, καθώς, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, πλήθος διατάξεως ψηφίστηκαν και από την αντιπολίτευση.
Όπως σημειώνει με την ψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου:
– Νόμο του Κράτους αποτελεί η ρύθμιση για τη βλαπτική μεταβολή: ότι δηλαδή ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει τη μη καταβολή δεδουλευμένων ως απόλυση, οπότε και θα μπορεί να λαμβάνει αμέσως επίδομα ανεργίας.
– Νόμο του Κράτους αποτελεί η ρύθμιση για την έκδοση διαταγής πληρωμής σε βάρος του εργοδότη για οφειλόμενους μισθούς προς τους εργαζόμενους.
– Νόμο του Κράτους αποτελεί η ρύθμιση για τη δραστική μείωση του κόστους της δίκης για τους εργαζόμενους που διεκδικούν δικαστικά τα δεδουλευμένα τους.
– Νόμο του Κράτους αποτελεί η ρύθμιση για τη σύντομη εκδίκαση των κρισιμότερων περιπτώσεων εργατικών διαφορών.
– Νόμο του Κράτους αποτελεί η ρύθμιση για τον αποκλεισμό από το δημόσιο χρήμα των εργοδοτών που παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία.
– Νόμο του Κράτους αποτελεί η ηλεκτρονική αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου, μόνο εφόσον ο ίδιος έχει συνυπογράψει ή ενημερωθεί με εξώδικο.
– Νόμο του Κράτους αποτελεί η υποχρεωτική, εκ των προτέρων, ηλεκτρονική δήλωση των υπερωριών.
– Νόμο του Κράτους αποτελεί ένα σύνολο ακόμη από θετικές για τους εργαζόμενους διατάξεις, οι οποίες περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο.
Σχετικά με το άρθρο 45, σεβόμενοι τις διαδικασίες της Βουλής και τις επιφυλάξεις, οι οποίες διατυπώθηκαν από βουλευτές και φορείς, το συγκεκριμένο άρθρο αποσύρθηκε και θα επανακατατεθεί με τις αναγκαίες βελτιώσεις.
Το άρθρο αφορούσε στις διαδικασίες διαβούλευσης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών σε μία επιχείρηση και ουδεμία σχέση είχε με τις διατάξεις για την αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία ούτε και με τη διάταξη για τη βλαπτική μεταβολή.