Στο “καλούπι” της πρώην Ανατολικής Γερμανίας η Ελλάδα

Ενα βήμα πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2012 – 2015 βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση και οι επικεφαλείς ελεγκτές της τρόικας.

 

Χθεσινοβαδυνές πληροφορίες ανέφεραν ότι κοινός τόπος βρέθηκε και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με τη σύσταση της εταιρίας που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτό το τιτάνιο έργο, με τη συμμετοχή ωστόσο και εκπροσώπων της τρόικας.

 

Οι τελευταίοι θα είναι μέλη του ΔΣ της εταιρίας, που συγκροτείται για τον σκοπό αυτό, ωστόσο είναι ακόμα άγνωστο αν διατηρούν για λογαριασμό τους και το δικαίωμα του βέτο, όπως ήταν η αρχική απαίτηση.

 

Η εν λόγω εταιρία θα αναλάβει να ολοκληρώσει μέσα σε διάστημα μικρότερο των 4 ετών, πάνω από 40 αποκρατικοποιήσεις. Ανάλογο εγχείρημα έγινε μόνο κατά τη διάρκεια της ενοποίησης της Γερμανίας, όταν εκποιήθηκε η περιουσία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η οποία, ως γνωστόν, στο σύνολο της ήταν κρατικοδιαιτη.

 

Το μοντέλο αυτό, σε γενικές γραμμές, θα αντιγραφεί και στην ελληνική περίπτωση, παράλληλα με την προσπάθεια μείωσης του κράτους μέσω και λουκέτων.

 

Τα πρώτα θα αποφασισθούν ενδεχομένως και σήμερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Θ.Πάγκαλος με τα μέλη της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, το μεσημέρι. Τα πρώτα υποψήφια ονόματα έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν στην αγορά (όπως, για παράδειγμα, αυτό της ΔΕΠΑΝΟΜ).

 

Τόσο σε επίπεδο αποκρατικοποιησεων όσο και σε επίπεδο λουκέτων, τα πρώτα δείγματα γραφής θα δοθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, με την πώληση του ΟΤΕ να κάνει αυλαία…

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ