Την εντονότερη επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών που έχει καταγραφεί στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα σε διάστημα τριών μηνών κατέγραψε ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Makrit για την Ελλάδα, το Μάιο, κλείνοντας στις 44,5 μονάδες τιμή χαμηλότερη από τις 46,8 μονάδες του Απριλίου.
Η παραγωγή των Ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκε για εικοστό συνεχή μήνα. Επιπλέον, μετά την επιβράδυνση του Μαρτίου και του Απριλίου, ο ρυθμός συρρίκνωσης της παραγωγής κατέγραψε υψηλό τριών μηνών το Μάιο. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν τη μείωση των νέων παραγγελιών ως τον κύριο λόγο, ενώ παράλληλα έδωσαν έμφαση και στην εξασθενημένη εγχώρια ζήτηση.
Οι νέες εργασίες που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του Μαΐου, παρόλο που η αύξηση ήταν σχεδόν αμελητέα. Εντούτοις, αυτή η αύξηση ήταν η πρώτη που καταγράφηκε στις νέες παραγγελίες εξαγωγών από τον προηγούμενο Αύγουστο.
Ανταποκρινόμενοι στις μειωμένες πωλήσεις, οι Έλληνες κατασκευαστές έκαναν περικοπές με έντονους ρυθμούς τόσο στο προσωπικό τους όσο και στα αποθέματα ετοίμων προϊόντων. Οι αδιεκπεραίωτες εργασίες μειώθηκαν ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των νέων εργασιών, και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν αισθητά το Μάιο, οι Έλληνες κατασκευαστές αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές χρέωσης για τρίτο συνεχή μήνα. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης των τιμών εκροών ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούνιο.
Ωστόσο, οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν την αύξηση των τιμών εισροών κατά τη διάρκεια του Μαΐου, η οποία ήταν απόρροια της αύξησης των τιμών σε ορισμένες ύλες όπως το χαρτί και τα πλαστικά. Παρότι ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε για δεύτερο συνεχή μήνα, παρέμεινε σημαντικός.
Η αγοραστική δραστηριότητα μειώθηκε με έντονο ρυθμό το Μάιο. Ο ρυθμός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον Απρίλιο και κατέγραψε υψηλό τριών μηνών. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία συνέδεσαν την πτώση της αγοραστικής δραστηριότητας με τις μειωμένες πωλήσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας.
Παρά τον περιορισμό της αγοραστικής δραστηριότητας, η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε με σταθερό ρυθμό. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ως κύριο λόγο την απόφαση των προμηθευτών να διατηρούν μόνο τα αποθέματα που ήταν απαραίτητα για να είναι σε θέση να καλύψουν τις τρέχουσες απαιτήσεις.
Η πτώση της αγοραστικής δραστηριότητας οδήγησε επίσης στη μείωση των αποθεμάτων προμηθειών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών. Καθώς οι εταιρείες κατέβαλλαν προσπάθειες για να περιορίσουν το κόστος αποθήκευσης, τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Μαΐου με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2009.