Ύστερα από ένα καταστροφικό 2010 όπου οι ζημιές των εισηγμένων ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ, οι επιδόσεις τους για το πρώτο τρίμηνο του 2011 δίνουν αχτίδα αισιοδοξίας. Τα κέρδη οφείλονται κυρίως σε επιδόσεις των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενώ επηρεάστηκαν θετικά από τη χαμηλότερη φορολογία.
Αδύναμοι κρίκοι παραμένουν οι κατασκευές, το λιανικό εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες, ενώ ακόμη και ο «αμυντικός» κλάδος της υγείας έκλεισε με ζημίες 12 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το «Βήμα».
Για τη συνέχεια ερωτηματικό παραμένει η συμπεριφορά των τραπεζών αφού υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις κάθε τράπεζας για το ύψος των επισφαλών χρηματοδοτήσεων που επηρεάζει τα μεγέθη των προβλέψεών τους.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κεφαλαιαγορών και Επενδυτικής Στρατηγικής της Attica Bank, οι εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν εκείνες που «τράβηξαν το κουπί» της επανόδου στην κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο του 2011 καθώς κατέγραψαν συνολικά κέρδη 960 εκατ. ευρώ με τις υπόλοιπες εισηγμένες να καταγράφουν συνολικές ζημιές 498 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το 55% των εισηγμένων παρέμειναν ζημιογόνες αλλά τα συνολικά κέρδη των 112 κερδοφόρων εταιρειών άγγιξαν τα 1,23 δισ. ευρώ ενώ το ύψος των συνολικών ζημιών για τις 138 ζημιογόνες ξεπέρασε ελαφρώς τα 765 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά το γεγονός και μόνο ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις επέστρεψαν στην κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο του 2011 καταγράφοντας συνολικά κέρδη 462 εκατ. ευρώ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς επιτεύχθηκε σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το 2010 έκλεισε με συνολικές ζημιές για τις εισηγμένες ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τα 462 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2011 ήταν αυξημένα κατά 2,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 όταν η χώρα μας δεν είχε ενταχθεί στο Μνημόνιο και δεν είχε ξεκινήσει η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας.
Οι βασικότεροι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων το α΄ τρίμηνο του 2011 ήταν η συνέχιση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και η διαρκής επιδείνωση της οικονομικής ψυχολογίας του συνόλου του πληθυσμού αλλά και η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω πετρελαίου σε πολλούς κλάδους.
Προς τη θετική κατεύθυνση επηρέασαν η αύξηση των τιμών σε μέταλλα και πετρέλαιο που βελτίωσε τα περιθώρια κέρδους των συγκεκριμένων κλάδων που σταθερά διατηρούν υψηλά αποθέματα και η απουσία την φετινή χρονιά της έκτακτης εισφοράς που επιβάρυνε την χρήση του 2010.
Οι εταιρείες που ξεχώρισαν για τις θετικές επιδόσεις τους είναι μεταξύ άλλων: ΟΛΘ, Frigoglass, ΕΛΒΑΛ, Εθνική Τράπεζα, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Όμιλο Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ από τις μεγαλύτερες εταιρείες, ενώ από τους «μικρούς» διακρίθηκαν για τις καλές τους επιδόσεις κυρίως οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια, Καραμολέγκος, Καράτζης, Ικτίνος, Πλαστικά Κρήτης, Revoil, ΕΛΤΟΝ, Δομική Κρήτης και Mevaco.
Στον αντίποδα πρέπει να αναφερθούν οι αρνητικές επιδόσεις των MIG, ALAPIS, Γενική Τράπεζα, Υγεία καθώς και του συνόλου των κλάδων των εκδόσεων και της Κλωστουφαντουργίας.
Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων ανά κλάδο:
Τράπεζες
Το 2010 υπήρξε μια ιδιαιτέρως αρνητική χρονιά για τον τραπεζικό κλάδο καθώς η άλλοτε «ατμομηχανή» της κερδοφορίας των εισηγμένων κατέγραψε συνολικές ζημιές κοντά στα 900 εκατ. ευρώ στο σύνολο της παρελθούσας χρήσης. Το α΄ τρίμηνο του 2011 ο κλάδος επανήλθε στην κερδοφορία με συνολικά κέρδη που υπερβαίνουν ελαφρά τα 100 εκατ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα μεγέθη του κλάδου εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικές ανισότητες που έχουν να κάνουν με τις διαφορετικές εκτιμήσεις κάθε τράπεζας για το ύψος των επισφαλών χρηματοδοτήσεων που επηρεάζει τα μεγέθη των προβλέψεών τους.
Κατασκευές
Η συνέχιση των περικοπών των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων και η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας οδήγησαν σε μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου κατά περίπου 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, με αποτέλεσμα και την πτώση της κερδοφορίας των μεγαλύτερων ομίλων του κλάδου που με την σειρά της είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ζημιών που υπερβαίνουν τα 22 εκατ. ευρώ για το σύνολο του κλάδου. Πρέπει επίσης να σημειωθεί η σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζόμενων που απασχολούνται στον κλάδο.
Λιανικό Εμπόριο
Σημαντική μείωση παρουσιάζουν τα μεγέθη των εταιρειών του κλάδου σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 η οποία οφείλεται τόσο στην γενικότερη
οικονομική συγκυρία καθώς το α΄ τρίμηνο του 2010 ήταν το τελευταίο πριν την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο που περιόρισε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα πολύ μεγάλων τμημάτων του καταναλωτικού κοινού και καταβαράθρωσε την καταναλωτική ψυχολογία του συνόλου του πληθυσμού, όσο και στο γεγονός ότι φέτος η Πασχαλινή εορταστική περίοδος που παραδοσιακά επηρεάζει θετικά τον κλάδο δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο τρίμηνο όπως το 2010 αλλά στο δεύτερο. Φυσική συνέπεια των παραπάνω ήταν η μείωση του τζίρου των εισηγμένων του κλάδου κατά 15% και της κερδοφορίας τους κατά 20% περίπου.
Διυλιστήρια
Ιδιαίτερα βελτιωμένα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του κλάδου των πετρελαιοειδών κατά το α΄ τρίμηνο του 2011 γεγονός που οφείλεται στην σημαντική ενίσχυση των διεθνών τιμών του πετρελαίου καθώς και την αύξηση των πωλήσεων στις ξένες αγορές που αντιστάθμισαν τον περιορισμό της εγχώριας κατανάλωσης. Έτσι τα συνολικά μεγέθη του κλάδου, παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών και υπερδιπλασιάστηκαν σε επίπεδο κερδοφορίας.
Τηλεπικοινωνίες
Μείωση της συνολικής κερδοφορίας για τον κλάδο που οφείλεται στην σημαντική υποχώρηση του καθαρού αποτελέσματος του ΟΤΕ καθώς οι άλλοι δύο εισηγμένοι όμιλοι HOL και FORTHNET εμφάνισαν μικρή μείωση των ζημιών τους εκμεταλλευόμενοι την μικρή αύξηση του κύκλου εργασιών τους που οφείλεται κατά κύριο λόγω στην αύξηση πωλήσεων «πακέτων» προϊόντων (τηλεφωνία-internet-συνδρομητική τηλεόραση).
Υπηρεσίες Υγείας
Δεν θα ήταν δυνατό το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον και η πολύ κακή οικονομική ψυχολογία που επικρατεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται εξαιτίας του μνημονίου να μην επηρεάσει ακόμα και τον άλλοτε σχετικά ανελαστικό κλάδο της υγείας οδηγώντας όλους τους εισηγμένους ομίλους του σε σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών (άνω του 20%) και το καθαρό αποτέλεσμα του κλάδου σε ζημιές που προσεγγίζουν τα 12 εκατ. ευρώ συνολικά.
Η συνέχεια…
Ο πήχης είναι πολύ χαμηλά μετά την καταστροφική σε επίπεδα κερδοφορίας χρήση του 2010 που έκλεισε με συνολικές ζημιές 3,3 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες, επομένως κρίνεται μάλλον εύκολο να βελτιωθούν οι επιδόσεις των εισηγμένων και στην συνέχεια της τρέχουσας χρήσης και παρά την διαφαινόμενη συνέχιση της υπάρχουσας δημοσιονομικής κρίσης εκτιμά η Attica Bank. Δεν πρέπει βέβαια να αγνοηθεί ότι όσο η αύξηση των επιπέδων της ζήτησης καθώς και η παροχή ρευστότητας στην αγορά από το τραπεζικό σύστημα εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενα τόσο το επιχειρηματικό περιβάλλον για την πλειοψηφία των εταιρειών θα παραμένει δυσμενές.
Χρηματιστηριακά, με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται πλέον στα επίπεδα των 1.300. μονάδων και με δεδομένη την απόφαση για αποκρατικοποιήσεις εταιρειών δημοσίου συμφέροντος καθώς και την προοπτική συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο όσοι επενδύσουν αυτή την περίοδο επιλέγοντας βέβαια προσεκτικά εταιρείες με θετικές προοπτικές και ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη δεν μπορεί παρά να βγουν ωφελημένοι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υπό την προϋπόθεση διάψευσης ακραία καταστροφικώνσεναρίων για την Ελληνική Οικονομία, καταλήγει η μελέτη της Διεύθυνσης Κεφαλαιαγοράς και Επενδυτικής Στρατηγικής της Attica Bank.