Θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα – Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί – Απαιτείται ένα σύνολο παρεμβάσεων
Η δημοσιονομική πρόοδος θέτει τις βάσεις για υψηλότερη ανάπτυξη στο μέλλον, ωστόσο, η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως και ελάφρυνση χρέους, η οποία παραμένει σημαντική. Την εκτίμηση αυτή εκφράζει ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σε συνέντευξη στα Economist Events και την Hazlis&Rivas, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην εκδήλωση “Howfastcanwegrow?”, η οποία διεξάγεται σήμερα το απόγευμα, στο Καβούρι της Βουλιαγμένης.
«Είχαμε διαφορετικές μακροοικονομικές απόψεις, αλλά πάντα σταθήκαμε από κοινού στη σημασία διατήρησης της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει μεταξύ άλλων για τη συνεργασία του με «έναν καλό φίλο», τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εξάλλου, ο ίδιος διακρίνει διατηρήσιμη οικονομική βελτίωση στην περιοχή της Ευρωζώνης, αν και κατά τη γνώμη του «η βελτιωμένη οικονομία της Ευρώπης θα ήταν ακόμη ισχυρότερη αν ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιούνταν πληρέστερα».
Παράλληλα, ο κ. Λιου τονίζει με νόημα ότι εμπορικές συμφωνίες όπως η TTIP και η TPP είναι σαφώς προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Αναφερόμενος ειδικότερα στην αμερικανική οικονομία, εκφράζει την άποψη ότι μέσα σε ένα περιβάλλον μεγέθυνσης δεν χρειάζονται μεγάλες περικοπές φόρων που προσθέτουν στο έλλειμμα. «Θα ήταν το αντίστροφο του Ρομπέν των Δασών να περικόψεις ιατροφαρμακευτικές παροχές προς χαμηλόμισθους εργαζόμενους για να μειώσεις φόρους σε υψηλά επίπεδα επενδυτικών εισοδημάτων, αλλά αυτό ακριβώς θα έκανε η εκκρεμούσα νομοθεσία», συμπλήρωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση του Economist έχουν επιβεβαιώσει:
• Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας
• Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας
• Jack Lew, τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
• Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Οι εργασίες θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, καθώς και στον αντίκτυπο του Brexit στη διεθνή οικονομία.
Παράλληλα, θα διερευνηθεί η δυναμική στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, όπως και η νέα εποχή στις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί η πρόβλεψη του Economist για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα.