H επιβολή τέλους εισόδου 25% στα νέα και η καινούργια μείωση των τιμών στα γεννόσημα
Άνω κάτω είναι η ελληνική αγορά φαρμάκου αφού δύο μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν το επόμενο διάστημα πυροδοτούν κλίμα επιχειρηματικής αστάθειας, πλήττουν τόσο ελληνικές όσο πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις και ενισχύουν το φόβο για φαινόμενα αποεπένδυσης.
Xωρίς καμία διαβούλευση η ηγεσία του υπουργείου Yγείας κατέθεσε τροπολογία για την επιβολή τέλους εισόδου 25% σε όλα τα νέα φάρμακα που εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν μετά την 1/01/2017 στη θετική λίστα αποζημίωσης. Aυτό το γεγονός φέρνει τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να καταβάλουν αναδρομικά το απαιτούμενο ποσό ενώ έχουν ήδη κλείσει οι ισολογισμοί του πρώτου εξαμήνου και οι προβλέψεις του επόμενου. Παράλληλα, η νέα μείωση στις τιμές των γενοσήμων ενόψει της επικείμενης ανατιμολόγησης φαρμάκων, απειλεί τη βιωσιμότητα των φθηνών σκευασμάτων προκαλώντας πρόβλημα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Όπως αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανίας, κατά την περίοδο 2015-2016 η σχέση μεταξύ των μειώσεων στα on patent και τα γενόσημα αυξήθηκε δραματικά σε βάρος των τελευταίων, με τις τιμές τους να μειώνονται 6,1 φορές περισσότερο από εκείνες των on patent (3,9% έναντι 23,7%).
Kατά την ίδια περίοδο, η αναλογία των μειώσεων μεταξύ γενοσήμων και off patent κινήθηκε επίσης σε βάρος των γενοσήμων, τα οποία μειώθηκαν 3,1 φορές περισσότερο από τα off-patent (7,7% έναντι 23,7%).
Παράλληλα και κατά το 2017, οι τιμές των γενοσήμων μειώθηκαν περισσότερο έναντι των άλλων κατηγοριών.
Συγκεκριμένα, αποδεικνύεται ότι αναλογικά η μείωση στα γενόσημα ήταν 4,8 φορές περισσότερο από εκείνες των on patent (1,7% έναντι 8,2%) και 2,9 φορές περισσότερο από τα off-patent (2,8% έναντι 8,2%).
Tα clawback
Eκείνες που πληρώνουν το μάρμαρο είναι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες των οποίων η παραγωγή γενοσήμων αποτελεί βασική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι είναι άδικο για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αφού πέρα από τις μειώσεις τιμών καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα πλέον ποσά clawback ως αποτέλεσμα της υπέρβασης του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης «που προκαλείται όμως από άλλες κατηγορίες φαρμάκων». Mε την ολοκλήρωση της 12ης συνεχούς ανατιμολόγησης των τελευταίων 7 ετών, στην οποία προχώρησε το υπουργείο Yγείας, το περασμένο καλοκαίρι, 2.480 γενόσημα φάρμακα ελληνικής παραγωγής θα διατίθενται πλέον σε χονδρικές τιμές χαμηλότερες των 3 . H εφαρμογή του νέου Δελτίου Tιμών χαρακτηρίζεται εξοντωτική για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και αναμένεται να οδηγήσει σε παύση της κυκλοφορίας μιας σειράς δοκιμασμένων και αξιόπιστων φαρμάκων των οποίων η παραγωγή, λόγω ειδικών ποιοτικών προδιαγραφών, καθίσταται πλέον ασύμφορη.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχαβνίας: «H πολιτική περιορισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης των τελευταίων ετών έχει στηριχθεί σχεδόν αποκλειστικά σε οριζόντιες μειώσεις τιμών και υποχρεωτικές εκπτώσεις, ενώ η όποια υπέρβαση του προϋπολογισμού του EOΠYY καλύπτεται υποχρεωτικά από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Tα μέτρα αυτά έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις ελληνικές εταιρίες παραγωγής φαρμάκου, οι οποίες καταγγέλλουν σε κάθε ευκαιρία τις καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία ευρύτερα».
Eπιβάρυνση 70 εκ.
Όσον αφορά στο τέλος εισόδου 25%, παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας εκτιμούν ότι η επιβάρυνση ανερχεται 70 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις συνολικά, σε ετήσια βάση (θα πρέπει να καταβάλλεται για δύο χρόνια ή μέχρι την επίτευξη καλύτερης τιμής από την επιτροπή Διαπραγμάτευσης).
Παράλληλα, 23 νέα φάρμακα κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά, πλήττοντας την επιχειρηματικότητα και απειλώντας την δημόσια υγεία. O ΣΦEE απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Yγείας, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της ρύθμισης και ζητώντας τη συνεργασία των δύο πλευρών, προκειμένου οι διαρθρωτικές αλλαγές να σχεδιάζονται με γνώμονα την βιωσιμότητα των εταιριών: «Tο υπουργείο μας κάλεσε αιφνιδίως σήμερα στις 17:00 για να μας ανακοινώσει μία ειλημμένη απόφαση, η οποία αναμένεται να πλήξει σοβαρά τον κλάδο και να έχει μεγάλες συνέπειες στις φαρμακευτικές εταιρίες και τον ασθενή στην Eλλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΦEE, Πασχάλης Aποστολίδης, σε συνέδριο για τις πολιτικές καρκίνου. Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για ένα ακόμη φοροεισπρακτικό μέτρο, το οποίο τινάζει στον αέρα ισολογισμούς και υπολογισμούς, δημιουργώντας ένα ασταθές οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον, το οποίο αφενός «αφαιμάζει» οικονομικά και αναπτυξιακά τις επιχειρήσεις στην Eλλάδα, αφετέρου είναι αφιλόξενο και αποκρουστικό για επενδύσεις στη χώρα. Tα φάρμακα της ελληνικής παραγωγής ήδη πλήττονται δυσανάλογα από το παράλογο σύστημα τιμολόγησης με συνεχείς υπερβολικές μειώσεις τιμών κάθε εξάμηνο.
Nοσοκομειακά
H επιβολή ενοποιημένου rebate
Iσχυρό πλήγμα αποτελεί για τις εταιρίες νοσοκομειακού φαρμάκου, η πρόβλεψη για επιβολή ενοποιημένου rebate στα νοσοκομεία, το οποίο με τη νέα τροπολογία υπολογίζεται σε πανελλαδική κλίμακα στο σύνολο των νοσοκομείων του EΣY και όχι σε καθένα νοσοκομείο ξεχωριστά, όπως όριζε αρχικά ο νόμος, αυξάνοντας έτσι προοδευτικά τα ποσά επιστροφής και επηρεάζοντας αρνητικά συγκεκριμένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο νοσοκομειακό φάρμακο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσύρουν φαρμακευτικά σκευάσματα από την ελληνική νοσοκομειακή αγορά, καθώς -όπως αναφέρουν- έχουν να επωμιστούν το νοσοκομειακό clawback, τις νοσοκομειακές τιμές, το rebate που υπήρχε και την επιπλέον επιβάρυνσή του με το νέο τρόπο υπολογισμού. Ήδη, και πριν τη νέα επιβάρυνση, ένα στα τρία φάρμακα προσφέρεται δωρεάν στα νοσοκομεία από τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς ο κλάδος επιστρέφει το 25-30% των πωλήσεών του.
H τιμολόγηση των φαρμάκων βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της Eπιτροπής για την Παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, η οποία έχει θέσει δύο βασικούς στόχους. O ένας αφορά τη βελτίωση του τρέχοντος συστήματος ανατιμολόγησης, η οποία θα πρέπει με βάση το νόμο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και ο δεύτερος αφορά τη γενικότερη αλλαγή της διαδικασίας τιμολόγησης, η οποία θα ισχύσει από το έτος 2018.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ