Την δημιουργία βάσης και κεντρικού ελέγχου της Ευρώπης ενδεχομένως με την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλόντ Τρισέ.
Η δήλωση του αυτή έγινε κατά τη διάρκεια βράβευσής του για την συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης κατέθεσε το όραμά του για την πορεία της Γηραιάς Ηπείρου, μετά και τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί συνεπεία της κρίσης χρέους.
«Σε ένα πρώτο στάδιο, είναι δικαιολογημένο να υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στο πλαίσιο ενός ισχυρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει στη συνέχεια «Εάν όμως μία χώρα ακόμη δεν μπορεί να αποδώσει, τότε νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το δεύτερο στάδιο θα πρέπει να είναι διαφορετικό».
Τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί αναλυτές έχουν καταλήξει στο ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι τέτοια που θα πρέπει είτε να κινηθεί στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σύγκλισης ή στην κατεύθυνση της διάσπασης της ΟΝΕ. Ο κ. Τρισέ φαίνεται λοιπόν, πως τάσσεται υπέρ της πρώτης επιλογής.
«Βάσει αυτής της νέας αντίληψης, θα ήταν εφικτό και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβεβλημένο, σε αυτό το δεύτερο στάδιο για τις ευρωπαϊκές αρχές – κυρίως το Συμβούλιο στην βάση μίας πρότασης από την Κομισιόν και σε συνεργασία με την ΕΚΤ- να πάρουν αποφάσεις για την εν λόγω χώρα» δήλωσε ο κ. Τρισέ και συμπλήρωσε «Ένας τρόπος θα ήταν να αποκτήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές το δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις εθνικής οικονομικής πολιτικής. Αυτό θα συμπεριλάμβανε τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες και στοιχεία ουσιαστικά για την ανταγωνιστικότητα της χώρας»
Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην θέσπιση ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών. «Όχι κατ’ ανάγκη ένα υπουργείο που θα διαχειρίζεται τον μεγάλο κοινοτικό προϋπολογισμό. Αλλά ένα υπουργείο Οικονομικών που θα έχει υπό την ευθύνη του τουλάχιστον τρία σημεία: το πρώτο είναι η εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής ανταγωνιστικότητας. Το δεύτερο είναι όλες οι τυπικές ευθύνες των εκτελεστικών οργάνων ως προς τον ενοποιημένο χρηματοοικονομικό κλάδο. Το τρίτο είναι η αντιπροσώπευση της ένωσης στους διεθνείς οργανισμούς» εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.