Την υποθήκευση δημόσιας περιουσίας για την έκδοση κρατικών ομολόγων που θα διατεθούν στις τράπεζες καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Μια τέτοια ρύθμιση θα βοηθούσε την Ελλάδα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει επιπρόσθετη βοήθεια από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή, τα πολύ υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων καθιστούν απαγορευτική την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Η ιδέα αυτή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για να πειστούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, όταν αυτά λήξουν. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν αυτή την επιλογή της μετακύλισης, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα πειστούν οι τράπεζες να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο.
Βάσει της εν λόγω πρότασης, η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση δημόσια περιουσία που δεν επιθυμεί να πουλήσει ή δεν μπορεί να πουλήσει εύκολα, ανέφεραν οι πηγές – αν και αυτή η πρόταση μπορεί να βρει αντίθετους τους ομολογιούχους που δεν επωφελούνται από αυτές τις εγγυήσεις, όπως η ΕΚΤ.
«Είναι ένα πιθανό μέρος της λύσης, αν και δεν το θεωρώ ως τη μοναδική λύση», είπε στο Reuters πηγή με γνώση της διαδικασίας. Άλλοι επιβεβαίωσαν ότι η ιδέα εξετάζεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση χρηματοδότησης για την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν καλές επιλογές. Όλες οι επιλογές είναι δύσκολες ή το λιγότερο προβληματικές, είπε η πηγή. «Το μόνο σαφές είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και ότι η Ελλάδα δεν θα να βγει από την ευρωζώνη».