Πλάνο άμεσης αντιμετώπισης εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
Η κακή εικόνα που παρουσιάζει η πορεία των κρατικών εσόδων ωθεί το οικονομικό επιτελείο στην εκπόνηση σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, καθώς οι εισπράξεις του Σεπτεμβρίου (δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, από συνολικά τρεις, και πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, από συνολικά πέντε) δεν δείχνουν ικανοποιητικές.
Το εισπρακτικό σκέλος είναι ένα από τα κρίσιμα που θα κρίνουν την έγκαιρη ή όχι ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, άλλως θα επανέλθει στην επιφάνεια το δυσάρεστο ζήτημα των πρόσθετων μέτρων. Διότι εκτός του αρνητικού αντικτύπου για το προφίλ της κυβέρνησης, καθίσταται ακόμη πιο ανησυχητικός ο φόβος περαιτέρω «ανοίγματος» λόγω κόπωσης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.
Στο πλαίσιο τόνωσης των εσόδων και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, στο ΥΠΟΙΚ έχουν προσανατολιστεί σε μια σειρά μέτρων, όπως:
– Εντατικοποίηση των διαδικασιών επιβολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εναντίον όσων φορολογούμενων δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει στροφές σε αυτό το πεδίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς πηγαίνουν πολύ καλά οι εισπράξεις του δημοσίου από τα παρελθόντα οικονομικά έτη, δηλαδή από κατασχέσεις και ρυθμίσεις οφειλών (π.χ. 100 δόσεις). Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία ειδικού λογισμικού το οποίο θα επιτρέπει την πραγματοποίηση ταχύτερων και πιο στοχευμένων κατασχέσεων.
– Αδιάκοπη πολιορκία των οφειλετών του εφορίας με την ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και τηλεφωνικών οχλήσεων από το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της ΑΑΔΕ (call center) με στόχο την υπενθύμιση των φορολογικών υποχρεώσεων που δεν έχουν εκπληρώσει.
– Επικαιροποίηση των λιστών με τους μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου και η εκ νέου δημοσιοποίησή τους. Στις λίστες θα περιληφθούν φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ.
– Συνέχιση σε υψηλούς ρυθμούς των επιτόπιων προληπτικών ελέγχων για την έκδοση αποδείξεων. Το ειδικό θερινό πρόγραμμα ελέγχων έχει ουσιαστικά εκπνεύσει αλλά στην ΑΑΔΕ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων για τη φορολογική συμμόρφωση. Από αυτούς τους ελέγχους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η έκδοση φορολογικών στοιχείων και η απόδοση του ΦΠΑ, του φόρου που αποτελεί περίπου το 1/3 των συνολικών φορολογικών εσόδων.