Δεκτή έκανε η πρωτοβάθμια επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων την ένσταση που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. κατά της απόφασης του δασαρχείου Πειραιά για χαρακτηρισμό ως δάσους έκτασης 37 στρεμμάτων στο Ελληνικό.
Είχε προηγηθεί, στις 14 Σεπτεμβρίου, η αυτοψία που πραγματοποίησε η πρωτοβάθμια επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων στην έκταση με στόχο να διαπιστωθεί, εάν και που υπάρχει δάσος.
Η απόφαση του δασαρχείου
Τον περασμένο Μάιο το Δασαρχείο Πειραιά, ολοκληρώνοντας το χαρακτηρισμό της έκτασης του Ελληνικού, κατέληξε στο ότι 37 στρέμματα είναι δάσος. Η απόφαση εκείνη, εάν ετίθετο σε ισχύ, θα δυσχέραινε ή και θα καθιστούσε αδύνατη την επένδυση, καθώς στο σημείο αυτό βρίσκεται το πιο νευραλγικό κομμάτι του έργου, το σύνθετο ξενοδοχειακό συγκρότημα και το καζίνο.
«Πρόκειται για την πιο σημαντική περιοχή (σ.σ.: το τμήμα που χαρακτηρίστηκε ως δάσος) που σηματοδοτεί το ψυχαγωγικό και τουριστικό κομμάτι του Ελληνικού. Είναι σαν να λέμε σε κάποιον που έχει ένα σπίτι 200-300 τ.μ. να βάλουμε μια τουαλέτα, 1 τ.μ., στο σαλόνι του. Το τμήμα αυτό έχει τρομερή σημαντικότητα για το business plan. Το master plan σχεδιάστηκε από διεθνή ονόματα και είναι σαν ένα κομμάτι του παζλ, δεν είναι lego land. Υπάρχουν δίκτυα αποχέτευσης, δρόμοι, πλατείες, οπτικά δίκτυα, αποτελεί μια ολότητα.
Οι υφιστάμενες κατοικίες είναι αριστερά της έκτασης (σ.σ.: που χαρακτηρίστηκε ως δάσος) και δεξιά είναι ο οδικός άξονας. Δασική είναι μια περιοχή που έχει αναπτυχθεί με φυσικά αίτια. Τα δέντρα φυτεύτηκαν από το κολλέγιο θηλέων όπου τώρα βρίσκεται το κτήριο της πολιτικής αεροπορίας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δασικό το τμήμα” είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου τον Ιούνιο του 2017 στην ετήσια γενική συνέλευση.
Μετά την συγκεκριμένη εξέλιξη, ένα μέτωπο σε σχέση με την πρόοδο υλοποίησης της επένδυσης, φαίνεται να κλείνει. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να ανοίξει, εκ νέου, εάν υποβληθούν ενστάσεις κατά της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής δασικών αμφισβητήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής δασικών αμφισβητήσεων είναι σημαντική, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Αύριο το ΚΑΣ θα πρέπει να προχωρήσει στην έγκριση ή μη:
– Κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.
– Του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου “Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά”, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο). αναφορικά με τον τρόπο που θα προχωρήσουν οι αρχαιολογικές εργασίες στην έκταση.
Πιθανή απόφαση του ΚΑΣ για κήρυξη τμήματος της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου, θα μπορούσε να προκαλέσει νέα “κρίση” για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης των τελευταίων ετών.