Ανατιμήσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών προιόντων αναμένονται στο επόμενο διάστημα, μετά απότη σημαντική άνοδο που έχουν παρουσιάσει οι τιμές παραγωγού γάλακτος στις γαλακτοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία.
Μετά από μία μεγάλη περίοδο που οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία είχαν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή, οι τιμές από την άνοιξη του 2010 άρχισαν σιγά – σιγά να ανεβαίνουν και σήμερα κυμαίνονται από 30 ως και 32 λεπτά το κιλό του αγελαδινού γάλακτος. Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών ανέκοψαν την πτώση των τιμών παραγωγού στην ελληνική αγορά και σ΄ορισμένες περιπτώσεις άρχισαν και να ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί στα 40 με 42 λεπτά το κιλό.
Η σχέση των ευρωπαϊκών με των αντίστοιχων ελληνικών τιμών είναι άμεση, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής γιαουρτιού παράγεται από εισαγόμενο γάλα. Όταν οι ευρωπαϊκές τιμές είναι χαμηλές πιέζονται οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι, μέσω των μεγάλων εισαγωγών να μειώσουν τις δικές τους τιμές. Και το αντίστροφο. Σ΄αυτή τη φάση οι τιμές είναι ανοδικές, κι οι ευρωπαϊκές κι οι ελληνικές. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι αν αυτή η κατάσταση διατηρηθεί οι εταιρείες δεν έχουν μεγάλα περιθώρια να απορροφήσουν τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.
Έτσι κι αλλιώς η αγορά τόσο του παστεριωμένου γάλακτος, όσο και του γιαουρτιού βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μία μεγάλη πίεση τιμών. Και σαφής ένδειξη της αδυναμίας των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων να απορροφήσουν τις επιβαρρύνσεις – προέρχονται είτε από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, όπως την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ, είτε από άλλα κοστολογικά στοιχεία – αποτελεί το γεγονός ότι οι τιμές του παστεριωμένου γάλακτος έχουν αυξηθεί, μετά από μία περίοδο πτωτικής τάσης. Στην αγορά του γιαουρτιού τα πράγματα είναι διαφορετικά η αγορά επί χρόνια κινείται με βάση τις προσφορές – δύο συν ένα – αλλά αν η τιμή της πρώτης ύλης παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, είναι αμφίβολο αν οι χαμηλές τιμές θα διατηρηθούν.