Στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου οι θεσμοί
Στις 23 Οκτωβρίου αναμένεται η άφιξη της Τρόικας στην Αθήνα, τα προαπαιτούμενα όμως έχουν μείνει στα χαρτιά, καθώς μόνο το 20% των 95% προαπαιτούμενων έχει υλοποιηθεί.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα της προφανή καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, κάτι που απεύχεται η ελληνική κυβέρνηση.
Ντάισελμπλουμ: Ολοκλήρωση αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους
Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο των δανειστών δεν βλέπουν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και των διαδικασιών, πριν από τον Ιανουάριο. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απέφυγε επιμελώς να εκφράσει τη βεβαιότητα για κλείσιμο της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους και σημείωσε ότι «υπάρχει η αίσθηση πως πρέπει να κλείσει», διαβλέποντας και αυτός με τη σειρά του τον κίνδυνο νέων καθυστερήσεων και εκτροχιασμού του Προγράμματος.
Παρατηρώντας κανείς από απόσταση τα γεγονότα αντιλαμβάνεται ότι είναι ίσως η πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες που υπάρχει μια θετική «ώθηση» των Ευρωπαίων προς την ελληνική πλευρά να προχωρήσει και να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες, χωρίς αυστηρές συστάσεις, χωρίς προειδοποιήσεις και χωρίς απειλές, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή μετά από το 2014. Αν το Πρόγραμμα κυλήσει έστω με κάποιες αμφιταλαντεύσεις, θα φτάσουμε με ευνοϊκότερους όρους στον Αύγουστο του 2018. Αν όμως επαναληφθούν οι γνωστές παθογένειες ή έχουμε εκπλήξεις από το ΔΝΤ – το ενδεχόμενο αυτό θα ενισχύεται όσο «κρεμάει» η αξιολόγηση- τότε ο σχεδιασμός πάει περίπατο και οι Ευρωπαίοι θα ξαναβρεθούν με την καυτή πατάτα στα χέρια.
Τα κωλύματα
Το πρόβλημα είναι ότι λίγο πριν από την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στις 17- 18 Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να επιβεβαιώσει τα αρνητικά σενάρια. Οι καθυστερήσεις είναι πολλές και αδικαιολόγητες, θέτοντας εκ των πραγμάτων ζήτημα κακού συντονισμού μεταξύ των νευραλγικών υπουργείων και υπηρεσιών.
Το πρώτο πράγμα που θα μπει, πάντως, στο μικροσκόπιο των δανειστών, είναι το δημοσιονομικό. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Προϋπολογισμός του 2018, που πρέπει να κατατεθεί μέσα στο Νοέμβριο, θα περάσει από κόσκινο, ειδικά σε ότι αφορά τους κωδικούς των φορολογικών εσόδων που εμφανίζουν υστέρηση, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί αν η «ζημιά» είναι συγκυριακού ή μόνιμου χαρακτήρα, ενώ το ίδιο θα γίνει στα εκτιμώμενα υπερπλεονάσματα του ΕΦΚΑ, για τα οποία ήδη υπάρχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οφείλονται σε μόνιμη υπεραπόδοση των νέων ασφαλιστικών διατάξεων ή απλώς αποτελούν λογιστικό κέρδος από τη μεταβατική περίοδο.
Ως θέμα πρώτης προτεραιότητας χαρακτηρίζεται από τις ίδιες πηγές και ο Εξωδικαστικός, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια έχουν διαπιστώσει καθυστερήσεις σε τεχνικά ζητήματα, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η διαδικασία για τους οφειλέτες με χρέη ως 50.000 ευρώ, όπως επίσης οι δίδυμες ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε εφορίες- ταμεία, που «καίνε» χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, με οφειλές ως 20.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.