Υπέρ της παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τάσσεται ο Πέτερ Πρετ, επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Όταν διαμορφώνονται «φυσιολογικότερες συνθήκες στην αγορά (…) οι επενδυτές μπορεί να γίνουν “πιο υπομονετικοί”, με άλλα λόγια να είναι σε θέση να αποτιμήσουν καλύτερα την τόνωση της οικονομίας που μπορεί να αναμένεται από ένα σχέδιο αγορών (σ.σ. αξιόγραφων) που εκτελείται για ένα πιο παρατεταμένο χρονικό διάστημα», είπε ο Πρετ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη, επαναλαμβάνοντας μια θέση που είχε διατυπώσει πρόσφατα.
Αν και ο κ. Πρετ δεν τάχθηκε ρητά υπέρ της πιο μακρόχρονης παράτασης των αγορών αξιόγραφων, αλλά χαμηλότερου όγκου, σημείωσε ότι η ευρωζώνη είναι στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών και ότι καταγράφεται στέρεη, ευρείας βάσης και συνεχής ανάκαμψη.
Καθώς το πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων της ΕΚΤ, ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόκειται να λήξει στα τέλη της χρονιάς, η απόφαση που αναμένεται να λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την 26η Οκτωβρίου, στην επόμενη συνεδρίασή του για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, θα είναι είτε μια μικρή παράτασή του με μια μέτρια μείωση του όγκου των αγορών ή μια πιο μακρόχρονη παράταση αλλά με αισθητά χαμηλότερο μηνιαίο όγκο αγορών.
Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δίλημμα, καθώς παρότι η οικονομική ανάπτυξη θεωρείται ισχυρή, χάρη (και) στο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοσε, ο πληθωρισμός είναι αναιμικός, και ίσως να μην ξεπεράσει τον στόχο της (λίγο κάτω από το 2%) για χρόνια.
Παρά την ανάκαμψη, «η οικονομία δεν έχει ακόμη σημειώσει επαρκή πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου» της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Πρετ. Ο ίδιος τόνισε πως παρότι έχουν υπάρξει θετικές ενδείξεις είναι ακόμη ισχνές, κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνεχίζει να είναι απαραίτητο.