Μια μικρή ευκαιρία για την Ελλάδα, να προλάβει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) «βλέπει» η Goldman Sachs.
Ο Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να «εκμεταλλευτεί όλη την ευελιξία που έχει το πρόγραμμα QE» για να μειώσει τις αγορές ομολόγων με τον επιθυμητό σε αυτήν τρόπο, σημειώνει η Goldman Sachs. Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ μπορεί να διαχειριστεί τους περιορισμούς γύρω από την έλλειψη ομολόγων κατά τη διάρκεια του tapering, η αμερικάνικη τράπεζα διαπιστώνει πως υπάρχει χώρος για ένα σχετικά μακροχρόνιο tapering, εάν χρησιμοποιηθεί το πλήρες φάσμα επιλογών ευελιξίας, εντός του περιορισμού του ορίου έκδοσης του 33%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs για δωδεκάμηνη σταδιακή μείωση του QE με τις αγορές κρατικών ομολόγων να μειώνονται νωρίτερα από τι οι αγορές εταιρικών ομολόγων, οι περιορισμοί της έλλειψης των κρατικών ομολόγων θα χτυπήσουν την πόρτα της Γερμανίας στο β’ τρίμηνο του 2018.
Υπάρχουν αρκετοί δρόμοι για την ΕΚΤ που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στο κομμάτι της αγοράς κρατικών ομολόγων (PSPP) του QE. Αυτοί συμπεριλαμβάνουν τις περαιτέρω τις αγορές υπερεθνικών ομολόγων ως υποκατάστατα των κρατικών ομολόγων και τη χαλάρωση των περιορισμών λήξης των αποδεκτών τίτλων. Ένας συνδυασμός αυτών (και άλλων) θα μπορούσε να καθυστερήσει τους περιορισμούς της έλλειψης έως το β’ εξάμηνο του 2018 και ενδεχομένως περισσότερο.
Όπως τονίζει η Goldman Sachs, έτσι καθώς ένα tapering χωρίς περιορισμούς στη διάρκεια και το ποσό των αγορών (open-ended) θα είναι δύσκολο να το διαχειριστεί η ΕΚΤ, λαμβάνοντας υπόψη τους τεχνικούς περιορισμούς του προγράμματος, υπάρχει επαρκής ευελιξία, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα περιορισμένων αποκλίσεων από το capital key, για να υπάρξει ένα σχετικά αργό tapering. H ανακοίνωση μιας σταθερής ημερομηνίας λήξης για την διάρκεια του tapering θα διευκόλυνε την εφαρμογή της απαιτούμενης ευελιξίας, όπως υπογραμμίζει.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αν και το βασικό σενάριο της Goldman Sachs είναι ότι η χώρας μας δεν θα καταφέρει να συμπεριληφθεί στο PSPP πριν τελειώσει το πρόγραμμα, ωστόσο μια ταχεία ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης του μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής, θα ανοίξει αυτή τη δυνατότητα για τα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το πλήρες tapering του QE θα έχει ανακοινωθεί πριν από την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ κι έτσι δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το capital.gr, η έγκαιρη ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης αφήνει την πιθανότητα να μπει η Ελλάδα στο QE στους τελευταίους μήνες του προγράμματος.
Όπως εξηγεί, μια ενδεχόμενη ένταξη της Ελλάδας στο QE θα οδηγούσε σε αυτόματη προσαρμογή του capital key της ΕΚΤ, μειώνοντας το μερίδιο των άλλων εθνικών κεντρικών τραπεζών στο συνολικό πρόγραμμα. Ωστόσο, το συνολικό αποτέλεσμα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ήταν πολύ μικρό, και δεν είναι αρκετό για να το μεταβάλει ουσιαστικά (το μερίδιο της Γερμανίας στο capital key θα μειωθεί κατά 1%).