Έντονα προβληματισμένος για την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δηλώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για απογοητευτικά αποτελέσματα από το πρώτο δίμηνο λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας.
«Από την ημέρα που τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί οριστικά στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση οφειλών πανελλαδικά, είναι μόλις 137 και όλα αυτά την ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες δήλωναν αισιόδοξοι πως θα μπορούσαν να επωφεληθούν ως και 400.000 χιλιάδες επιχειρήσεις» αναφέρει με σημερινή του ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΒΕΘ.
Επισημαίνει δε, ότι «δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Αναμφίβολα, πολλές από τις εγκλωβισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν σήμερα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με καταγγελία των δανείων τους, καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί για μείωση του ύψους των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ότι το ΒΕΘ, ως επιμελητηριακή κοινότητα, προσπάθησε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, που θα επιτρέπει τη διαχείριση του μεγάλου όγκου υποθέσεων με ταχύτητα και τονίζει: «Μέχρι στιγμής βλέπουμε αργούς ρυθμούς, γραφειοκρατία, προσκόμματα και αποτρεπτικά κριτήρια προκειμένου να ενταχθεί μία επιχείρηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό».