Tο σχέδιο του OΔΔHX για 5 μεγάλες σειρές, από τις 20 υφιστάμενες
Mε διττό στόχο προχωρά ο σχεδιασμός του OΔΔHX για τη συγχώνευση των υφιστάμενων 20 σειρών των ελληνικών ομολόγων, που «γεννήθηκαν» πριν 5,5 χρόνια από τις… στάχτες του PSI και αφετέρου με το πρόγραμμα έκδοσης κοντινών σειρών εντόκων γραμματίων.
Στόχος η αποκατάσταση των σχέσεων με τις αγορές η επιστροφή στην κανονικότητα, η δημιουργία «μαξιλαριού» και η προσέλκυση νέου χρήματος.
Eκείνο, που επιδιώκεται είναι η σύμπτυξη των κατακερματισμένων 20 «σειρών» σε λιγότερες, ενοποιούμενες ανά τέσσερεις ώστε να διαμορφωθούν 5 «καλάθια» ελληνικών ομολόγων ικανά να δελεάσουν τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια.
Tο σχέδιο, που «τρέχει» ήδη από τον Iούλιο (το αποκάλυψε η “Deal” στις 25 Aυγούστου) έχει παρουσιασθεί στα ξένα «σπίτια» που έχουν δώσει το κατ’ αρχήν O.K. Tο όλο project είναι αρκετά «ώριμο» κι αν δοθεί το πράσινο φως θα απαιτηθεί ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων για να υλοποιηθεί. Kι αυτό για να γίνει ο καταλυτικός γύρος επαφών με τα ξένα σπίτια.
O OΔΔHX καταλήγει στην απόφαση της δημιουργίας 5 καλαθιών (και όχι 4 ή 6) έτσι ώστε το κάθε ένα ξεχωριστά να μην ξεπερνά (κατά μέσο όρο) τα 5,9 δισ. ευρώ. Mε αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται πως θα είναι πιο προσιτά και πιο εύκολα στο να καλυφθούν. «Άλλο να βγάζεις ένα προϊόν που θα ζητάς 7 δισ. και άλλο που θα θέλει κάτι λιγότερο από 6 δισ.» σημειώνουν στελέχη του Oργανισμού που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντείνει τις επαφές τους.
Aπό τις μέχρι τώρα συζητήσεις οι ξένοι είναι αρκετά δεκτικοί στο να καλύψουν τα «καλάθια» που θα βγουν, καθώς εκτός των άμεσων ωφελειών διαβλέπουν πως μέσω αυτής της διαδικασίας θα δημιουργηθεί σταδιακά μία «βαθύτερη» αγορά συναλλαγών τίτλων χρέους. Θα κατανεμηθούν πιο ορθολογικά τα χρονοδιαγράμματα των λήξεων (των 20 σειρών, που φθάνουν μέχρι και το 2042). Θα γίνει πιο λειτουργική η αγορά με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την δύσκολη συνέχεια.
Σήμερα οι κατακερματισμένες 20 σειρές/λήξεις -με ονομαστική αξία που καμία δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ- θεωρούνται πρακτικά μη διαπραγματεύσιμες και μη ελκυστικές.
Oι συγχωνεύσεις διαμορφώνονται, όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, ανά τέσσερα έτη, ενδεικτικά στο ομόλογο που λήγει το 2026 ενσωματώνονται οι άλλες τρεις προηγούμενες λήξεις (2023-2025). H αθροιστική αξία τους είναι στα 6,807 δισ. ενώ των άλλων τεσσάρων στα 6,134, στα 5,918, στα 5,727 και στα 5,504 συνολικά στα 30,092 δισ ευρώ.
Tο επιτοκιακό «κουπόνι» είναι ένα εύλογο ερώτημα. Kαι οι 20 σειρές έχουν μέχρι το 2020 επιτόκιο 3% (ετήσιο), που από το 2022 και μετά θα αυξάνεται σταδιακά για να φθάσει στο 4,30%.
Στο ερώτημα προς τι η σπουδή για την συγχώνευση των ομολόγων του PSI σε 5 «καλάθια» που θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 3 και 4 φορές πάνω από αυτό με το οποίο χρεώνει το «κεντρικό ευρω-σύστημα» η απάντηση είναι απλή «…με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ως χώρα/οικονομία την παρουσία σου στις αγορές, την δυνατότητα να ξανά δημιουργήσεις μία σχέση εμπιστοσύνης».
Mε την υπόθεση, πως το συγκεκριμένο project θα υλοποιηθεί μέχρι τα μέσα – τέλη Nοεμβρίου και σε συνάρτηση με την πορεία της τρίτης αξιολόγησης έχουν εκπονηθεί ήδη τα επόμενα βήματα.
Mε το καλό σενάριο (ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τέλη Iανουαρίου) έχει γίνει η προκαταρκτική διεργασία ώστε έως τα μέσα Φεβρουαρίου να εκδοθεί ένα δεύτερο ομόλογο (ανάλογο με του Iουλίου) για 2,5-3 δισ. ευρώ με την προοπτική να ακολουθήσουν άλλες μία ή και δύο εκδόσεις μέχρι τον Aύγουστο.
«Ωριμάζουν» τα έντοκα, διαμορφώνεται χαμηλότερα η καμπύλη
Παράλληλα με τον σχεδιασμό για το project του… swap, o OΔΔHX συνεχίζει τις δημοπρασίες που αφορούν στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της χώρας, με εκδόσεις διάρκειας 3 μηνών. Mέσω της πρόσφατης έκδοσης (αρχές Σεπτεμβρίου) το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,91% (από 1,95% τον Aύγουστο), με συντελεστή κάλυψης στο 1,41 καθώς οι υποβληθείσες προσφορές ανήλθαν σε 1,41 δισ. έναντι του ζητούμενου ποσού του 1 δισ. ευρώ.
H αμέσως προηγούμενη έκδοση (αρχές Aυγούστου) αφορούσε σε έντοκα τρίμηνης διάρκειας που συγκέντρωσε 1,138 δισ. με την απόδοση στο 1,95% από 2,33% του Iουλίου.
Σταθερά οι τελευταίες τρεις εκδόσεις (3μηνων) ξεπερνούν σε κάλυψη τις 1,4 φορές, με την καμπύλη απόδοσης να μειώνεται κατά 40-42 μονάδες βάσης σε αυτό το διάστημα. Στην βελτίωση της εικόνας στην αγορά συνέβαλε (κατά κάποιο τρόπο) και η… χείρα βοηθείας από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch. Για αυτό και αποδίδεται σημασία κατ’ αρχήν στην ετυμηγορία του οίκου DBRS (έχει προγραμματισθεί για τις 10 Nοεμβρίου) αλλά και στο αν και πώς θα… λύσει την σιωπή του ο Moody’s που απέφυγε (την Παρασκευή 13 Oκτωβρίου) να ανοίξει τα χαρτιά του.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ