Καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα – Αναχωρούν το Σάββατο
Μαζεύει βαλίτσες το κουαρτέτο, καθώς αποχωρεί το Σάββατο μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης την Παρασκευή ενόψει της τρίτης αξιολόγησης.
Σήμερα Τετάρτη οι επικεφαλής των αποστολών θα μαζέψουν τις όποιες εκκρεμότητες, ενώ ακολουθούν συναντήσεις για όλα τα βασικά ζητήματα την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Το θετικό της μίνι επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών είναι ότι δέχτηκαν τα στοιχεία της κυβέρνησης και έτσι περιμένουμε πλέον και τυπικά την έγκριση της δόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ την Πέμπτη κατά την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Μετά την εκταμίευση της δόσης, μέσα στην άλλη βδομάδα δηλαδή, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει σε μία νέα έξοδο στις αγορές για την αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους σε ό,τι αφορά 20 ομόλογα του PSI που είχαν εκδοθεί το 2012 και λήγουν από το 2023 έως το 2042.
Τα πολλά αυτά μικρά ομόλογα θα πακεταριστούν μέσω swap σε 4 ή 5 και δεν αποκλείεται το ελληνικό δημόσιο να ζητήσει και φρέσκο χρήμα εφόσον δεν παραβιάζει το ταβάνι χρέους που έχει θέσει το ΔΝΤ. Το θέμα χειρίζεται ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος.
Την Τρίτη στις επαφές του Hilton διαπιστώθηκε ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα ανάμεσα στην τρόικα και στην κυβέρνηση για το ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα πουληθούν. Οι θεσμοί σύμφωνα με πληροφορίες επιμένουν να πουληθεί η μεγάλη μονάδα της Μεγαλόπολης.
Παράλληλα τέθηκε επί τάπητος η καθυστέρηση που παρατηρείται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Καθυστέρηση παρατηρείται επίσης στο νόμο που πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση ώστε να προκηρύσσονται απεργίες μόνο αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του 50% του συνόλου των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Με ρυθμούς χελώνας τα προαπαιτούμενα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο όμως ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν τα προαπαιτούμενα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την διαπραγμάτευση μόλις το 20% (των 95 και πλέον) έχουν υλοποιηθεί. Μετά από κάποιες κινήσεις που έγιναν το Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση φαίνεται και πάλι να έχει ρίξει τους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματος. Μάλιστα παρά τις εντολές του πρωθυπουργού το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα διαπιστώνουν ότι υπάρχει αδιαφορία από κάποια υπουργεία.
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και ειδικότερα τον Προϋπολογισμό του 2018 οι Θεσμοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για ένα κονδύλι δαπανών που προβλέπεται στον προϋπολογισμό χωρίς αυτές οι δαπάνες να συγκεκριμενοποιούνται. Παράλληλα αμφισβητούν το ύψος που θα φτάσει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ το 2018.