Δυνατότητα «fast track» ρύθμισης και για ΜμΕ
Η ελληνική πρόταση για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από 20 έως 50 χιλ. ευρώ μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έλαβε την έγκριση των Θεσμών, όπως επίσης και των οφειλών ατομικών επιχειρήσεων και Ομορρύθμων Εταιρειών, καθώς για τις τελευταίες κρίθηκε ως περίπλοκη και κοστοβόρα η διαδικασία εκπόνησης μελέτης βιωσιμότητας.
Σημειώνεται πως, στις διατάξεις του Νόμου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, υπάρχει διάταξη που καλύπτει και τους ελεύθερους επαγγελματίες ως προς τη ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Στην παρ. 21 του Άρθρου 15 αναφέρεται πως, μετά από αίτηση ελευθέρων επαγγελματιών τόσο στις αρμόδιες φορολογικές Αρχές όσο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, θα προτείνονται σε αυτούς ανάλογες ρυθμίσεις οφειλής (διαγραφή οφειλής, επιμήκυνση έως και 120 δόσεις ή συνδυασμός των δύο). Ωστόσο εκκρεμεί η έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων αλλά και το πράσινο φως από τους Θεσμούς.
Προκειμένου δε να προχωρήσει γρήγορα η όλη διαδικασία, οι πιστωτές θα έχουν στην διάθεσή τους προτυποποιημένα εργαλεία με σκοπό την αξιολόγηση της βιωσιμότητας αυτών των επιχειρήσεων.
Για να ενταχθεί μια επιχείρηση με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20 – 50 χιλ. ευρώ στην απλοποιημένη διαδικασία θα πρέπει να έχει θετικό ΕBITDA την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Επίσης η μηνιαία δόση προς όλους τους πιστωτές θα προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα. Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών (Δημόσιο, Τράπεζες) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. εργαζόμενους) τις 24 δόσεις.
Ωστόσο όσοι ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα μπορούν να τύχουν ενός «κουρέματος» οφειλών. Σε περίπτωση που επιθυμούν «κούρεμα» θα πρέπει οι αιτούντες να ακολουθήσουν τη βασική διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και ανάθεση σε συντονιστή της αίτησης ο οποίος θα παρουσιάσει την πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών στους πιστωτές τα 3/5 θα πρέπει να την εγκρίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική ελληνική πρόταση προέβλεπε τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς όλους τους πιστωτές και «κούρεμα» αναλόγως των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη το οποίο θα μειωνόταν αν ο οφειλέτης είχε περιουσιακά στοιχεία.
Κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει, αλλά το ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες, ενώ νέα συνάντηση θα γίνει σε ανώτερο επίπεδο αύριο Πέμπτη. Στη συνάντηση της Πέμπτης, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, εκτός του εξωδικαστικού θα συζητηθεί και το θέμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στόχος είναι την Παρασκευή να έχει κλείσει το θέμα της αυτοματοποιημένης ρύθμισης για τους μικροοφειλέτες.