Περίπου στα 4 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής τα αποκαλυφθέντα εισοδήματα – Στα 400 εκατ. οι πρόσθετοι φόροι, στα 200 οι εισπραχθέντες
«Πιέσεις» για παράταση της ρύθμισης περί εκούσιας αποκάλυψης εισοδημάτων δέχεται το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς στις 31 Οκτωβρίου λήγει η σχετική προθεσμία υποβολής αιτημάτων.
Οι φοροτεχνικοί διαμαρτύρονται ότι η τελευταία παράταση του ενός μηνός που δόθηκε δεν επαρκούσε για να διεκπεραιωθούν όλες οι υποθέσεις των ενδιαφερομένων να ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση.
Με ανοικτή επιστολή προς τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών ζητά νέα παράταση διάρκειας πέντε μηνών, δηλαδή ως καταληκτική ημερομηνία να ορισθεί η 31η Μαρτίου 2018. Οι φοροτεχνικοί τονίζουν ότι η ρύθμιση εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των φορολογούμενων που θέλουν να κλείσουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, καθώς και ότι επί της ουσίας η τελευταία παράταση δεν διευκόλυνε την κατάσταση. Σημειώνουν ότι οι πραγματικές εργάσιμες ημέρες του Οκτωβρίου, λόγω καθυστέρησης της αποστολής της διάταξης για την παράταση στις εφορίες, ήταν λιγότερες από 15.
Αν και προς ώρας στο ΥΠΟΙΚ δεν έχουν αποφασίσει κάτι σχετικά με το παραπάνω αίτημα, το θετικό στοιχείο υπέρ των προτάσεων για παράταση είναι ότι εισπρακτικά η ρύθμιση πηγαίνει πολύ καλά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη αποκαλυφθεί στην εφορία εισοδήματα περίπου 4 δισ. ευρώ, από τα οποία έχει προκύψει βεβαίωση πρόσθετων φόρων ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ήδη έχουν εισπραχθεί περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης υπολογίζεται περίπου στους 55.000.
Ταυτόχρονα, οι φοροτεχνικοί ζητούν να αλλάξει η πρόβλεψη της ρύθμισης για το ανέκκλητο των δηλώσεων. Συγκεκριμένα, εφόσον μια φορολογική δήλωση υποβληθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης, τότε ο φορολογούμενος δεν έχει το δικαίωμα να την ανακαλέσει αλλά ούτε και να τη διορθώσει. Αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης ακόμη και καταφανέστατων λαθών που γίνονται στις δηλώσεις (π.χ. στοιχείων ακινήτων στις δηλώσεις Ε9).
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση ο φορολογούμενος καταβάλλει τον φόρο που αναλογεί στη εισόδημα που ο ίδιος αποκαλύπτει. Ο φόρος υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα. Επιπλέον ο φορολογούμενος πληρώνει και πρόσθετο φόρο που υπολογίζεται με συντελεστή που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 36%.