Ανοιχτά 71 προαπαιτούμενα – Στο επίκεντρο μέρισμα και περικοπή επιδομάτων
Το μοίρασμα των 800 εκατ. ευρώ από το φετινό πλεόνασμα και η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων είναι δυο από τα μεγαλύτερα αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης που θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των δανειστών όταν αυτοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου.
Σε αγώνα δρόμου η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τη λίστα με τα 95 προαπαιτούμενα έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί τα 24 και μένουν ανοιχτά 71 για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση έως το τέλος του έτους.
Μεταξύ των προαπαιτούμενων που έχουν μείνει πίσω και αποτελούν αγκάθια για την Αθήνα είναι οι καθυστερήσεις στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η αξιολόγηση στο δημόσιο και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών.
Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο αναζητά τρόπους να αποφύγει την ενεργοποίηση δυο φορολογικών μέτρων τα οποία αν και έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος είναι αντιλαϊκά και προκαλούν αντιδράσεις. Το πρώτο αφορά στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου και το δεύτερο την επιβολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Και για τα δυο αυτά μέτρα, ο χρόνος αναστολής τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ληφθεί απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι. Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει από τους θεσμούς το πράσινο φως που θα οδηγεί σε νέα παράταση εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων.
Φόρος υπεραξίας
Για το φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων με τον οποίο επιβαρύνονται οι πωλητές μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προεργασία για την εφαρμογή του. Ωστόσο, το βασικό επιχείρημα που προβάλει το οικονομικό επιτελείο για την αναστολή του είναι ότι μετά την κατάρρευση των εμπορικών τιμών των ακινήτων, ο συγκεκριμένος φόρος θα αποφέρει ελάχιστα έσοδα ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει νέα προβλήματα στην πολύπαθη αγορά των ακινήτων η οποία αρχίζει κάπως να ζεσταίνεται. Άλλωστε το 2018 θεωρείται χρονιά ανατροπών στη φορολογία των ακινήτων που θα προκύψουν με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας βαραίνει τον πωλητή και υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς «τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς».
Για το ευνοϊκό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα 32 νησιά η κυβέρνηση επιδιώκει την παράτασή του για έναν ακόμη χρόνο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018. Με βάση τα ισχύοντα, από την 1η Ιανουαρίου 2018 αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου μεταξύ των οποίων και τα σεισμόπληκτα Λέσβος και Κως. Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα φέρει ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες και ήδη αντιδρούν έντονα φορείς επιχειρηματίες του τουρισμού και κάτοικοι των νησιών.