Αρνητικές προβλέπονται οι επιπτώσεις του νέου καθεστώτος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επισφαλή δάνεια στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Bank of America – Merrill Lynch.
Ο αμερικανικός οίκος προσεγγίζει στην ανάλυσή του το πρόβλημα με τις αυξημένες προβλέψεις που θα κληθούν να σχηματίσουν οι ελληνικές τράπεζες από την 1η Ιανουαρίου 2018 για τα νέα «κόκκινα» δάνεια, εάν περάσει ο νέος κανονισμός που προωθεί η ΕΚΤ, ο οποίος θα βρίσκεται σε διαβούλευση ως τα τέλη Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί, οι τράπεζες θα κληθούν να καλύπτουν κατά 100% με προβλέψεις εντός διετίας τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και εντός επταετίας όσα έχουν εξασφαλίσεις.
Ο κανονισμός θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το επιχειρησιακό σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων προβλέπει, όπως σημειώνει η BofA, ότι μεταξύ β’ τριμήνου 2016 και τέλους του 2019 θα εμφανισθούν στους τραπεζικούς ισολογισμούς «νέα» προβληματικά δάνεια ύψους 30,4 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτών θα εμφανισθούν από το 2018 και μετά, που θα έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτά δεν θα είναι εντελώς… «νέα» προβληματικά δάνεια, αφού πολλά εξ αυτών θα προέλθουν από το στοκ δανείων που έχουν «κοκκινίσει» και θεραπευθεί στο παρελθόν, αλλά αναμένεται ότι και πάλι θα υπάρξουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους.
Όπως και να έχει το θέμα, και παρότι ήδη οι τράπεζες έχουν αρκετά υψηλό ποσοστό κάλυψης των προβληματικών δανείων με προβλέψεις, η επίδραση στην κερδοφορία και την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών θα είναι σοβαρή.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς: τα «νέα» προβληματικά δάνεια της τράπεζας αναμένεται να φθάσουν τα 5,6 δισ. ευρώ, κατά την κρίσιμη διετία 2018-2019, κάτι που θα απαιτήσει πρόσθετες προβλέψεις ύψους 3 δισ. ευρώ σε βάθος επταετίας, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της ενσώματης καθαρής θέσης της τράπεζας.
Ένα δεύτερο πρόβλημα εποπτικού ενδιαφέροντος που εντοπίζει η BofA στην ανάλυσή της αφορά τους αυξημένους στόχους που καλούνται να θέσουν οι τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων -ήδη τα σχέδια έχουν σταλεί για έγκριση στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.
Επειδή οι ελληνικές τράπεζες δεν κατορθώνουν να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τις ρυθμίσεις/αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων, εκτιμάται ότι θα χρειασθεί να βασισθούν περισσότερο στις διαγραφές, δηλαδή να αυξήσουν περαιτέρω τις προβλέψεις.
«Κερασάκι στην τούρτα» των κινδύνων είναι να μην καταφέρουν οι τράπεζες, λόγω των αυξημένων προβλέψεων, να εμφανίσουν κερδοφορία στις επόμενες χρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η BofA υπενθυμίζει ότι θα είναι υποχρεωμένες από το νόμο να εκδώσουν μετοχές υπέρ του Δημοσίου, κάτι που θα προκαλέσει αραίωση στη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων (dilution).
Tο κόστος ρίσκου για τις ελληνικές τράπεζες αυξάνεται από την BofA κατά 20% (27% για την Πειραιώς) και αντίστοιχα «κουρεύονται» οι τιμές – στόχοι για τις μετοχές: Για την Alpha σε 1,3 από 1,83 ευρώ, για την Εθνική σε 0,21 από 0,32 ευρώ, για την Eurobank σε 0,58 από 0,94 ευρώ και για την Πειραιώς, που έχει και τη μεγαλύτερη μείωση (50%) σε 2,31 από 4,62 ευρώ.