Επικαλείται παρουσίαση από τη Stefanie Walter του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης
Το δημοσίευμα επικαλείται την τελευταία έρευνα Ευρωβαρόμετρο (Αύγουστος 2017) που δείχνει ότι το 64% των Ελλήνων υποστηρίζει μια «ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση με ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρώ», ενώ μόλις το 32% είναι εναντίον.
Ορισμένοι αποδίδουν αυτή την αγάπη στον φόβο: την τελευταία φορά που οι Έλληνες αμφισβήτησαν τη συμμετοχή τους στο ευρώ –το καλοκαίρι του 2015- το αποτέλεσμα ήταν κλείσιμο τραπεζών και νέα οικονομική κρίση.
Η πιο δυσοίωνη πιθανότητα είναι πως η στήριξη για το ευρώ είναι πιο εύθραυστη από ό,τι υποδηλώνεται.
Το FTAlphaville επικαλείται μία παρουσίαση από τη Stefanie Walter του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που αναλύει κάποια από τα θέματα.
Σύμφωνα με αυτή, οι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες συμφώνησαν ότι ήταν λάθος η ένταξη στο ευρώ, ενώ το ένα τρίτο θεωρεί πως το ευρώ δεν ήταν λάθος. Ακόμη και μεταξύ όσων ήθελαν να παραμείνουν στο ευρώ στο τέλος του 2015, λιγότεροι από τους μισούς θα είχαν επιλέξει και πάλι τη συμμετοχή στο ευρώ εάν είχαν την ευκαιρία να πάνε πίσω στο χρόνο.
Αυτή η έρευνα έλαβε χώρα πριν από δύο χρόνια. έκτοτε, η Walter διαπιστώνει ότι η στήριξη για το ευρώ έχει μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Τώρα μόλις το 55% των Ελλήνων θα κρατούσαν το ενιαίο νόμισμα εάν υπήρχε πιθανότητα επανέκδοσης της δραχμής ως μέλη της ΕΕ.
Οι αισιόδοξοι για το ευρώ πίστευαν ότι τα capital controls και η πολιτική κρίση στα μέσα του 2015 θα κατέστρεφαν κάθε επιθυμία εξόδου από τη νομισματική ένωση. Αλλά τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως οι Έλληνες προοδευτικά άρχισαν να μην συμπαθούν το ευρώ έκτοτε.
«Η θεωρία της Walter είναι πως η κρίση του 2015 κατέστησε σαφές στους απλούς Έλληνες αυτό που ήταν γνωστό στους οικονομολόγους και στους αξιωματούχους: ότι η επιλογή διατήρησης του ευρώ σημαίνει επιλογή της λιτότητας που επιβάλλεται από το εξωτερικό. Πριν από το 2015, αυτή η σύνδεση ήταν λιγότερο προφανής», αναφέρει το δημοσίευμα.
Τονίζεται δε πως κανένα από αυτά δε σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να φύγει σύντομα.
«Η επίσημη θέση είναι πως είναι αδύνατο να εγκαταλείψει το ευρώ και να παραμείνει στην ΕΕ, και η έξοδος από την ΕΕ είναι κάτι για το οποίο δεν ενδιαφέρονται οι Έλληνες.
Αλλά οι αναλυτές δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τη διάρκεια του ενιαίου νομίσματος. Ο φόβος είναι αυτό που το κρατάει ενωμένο. Αυτός ο ίδιος φόβος ωστόσο, έχει θρέψει δυσαρέσκεια που απειλεί ακόμη να διασπάσει το ευρώ».