Ως πολίτες δεύτερης ή και τρίτης κατηγορίας μας παρουσιάζει η εφημερίδα “De Morgen”, καθώς με σημερινό δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται πιθανότατα 100 δισ. ευρώ επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας», μιλά για την αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας στην Ελλάδα, εξαιτίας της συνεχούς υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, αλλά και των νέων σκληρότερων μέτρων λιτότητας, που βρίσκονται στα σκαριά.
Κατά την εφημερίδα, οι αυστηροί όροι που συνοδεύουν το νέο πακέτο βοήθειας έχουν προκαλέσει κύμα οργής στην Ελλάδα, που εκδηλώνεται με συνεχείς διαδηλώσεις, σε καθημερινή πλέον βάση, αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι θεωρούν τις τράπεζες και τον πολιτικό κόσμο υπαίτιους για την κρίση που πλήττει την χώρα.
Όπως, εξ άλλου, σημειώνεται, τα επιπρόσθετα μέτρα που καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση έχουν προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, καθώς πολλοί βουλευτές απειλούν ότι θα τα καταψηφίσουν, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να κινδυνεύει να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε μια κατάσταση που αποτελεί μπρος γκρεμό και πίσω ρέμα: Από τη μια μεριά, εάν εγκρίνουν τα μέτρα, θα είναι σαν να υπογράφουν την πολιτική τους καταδίκη, ενώ από την άλλη, αντιλαμβάνονται ότι εάν τα καταψηφίσουν, η χώρα θα χρεοκοπήσει», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα θεωρεί ότι τις λαϊκές αντιδράσεις υποδαυλίζει και η στάση της αντιπολίτευσης και παραπέμπει σε δημοσιεύματα φιλικά προσκείμενων προς την ΝΔ εφημερίδων,όπως ο “Ελεύθερος Τύπος”, οι οποίες παραλληλίζουν την κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή με την γερμανική κατοχή, κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Από την άλλη μεριά, συνεχίζει η εφημερίδα, υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό πολλών χωρών, που καλούνται να συνδράμουν οικονομικά την Ελλάδα, όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φιλανδία, όπου η κοινή γνώμη είναι εχθρικά διακείμενη απέναντι στο ενδεχόμενο χορήγησης νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Καταλήγοντας, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ν.Ρέιντερς τάσσεται εναντίον της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επικαλούμενος τον κίνδυνο να δοθούν αρνητικά μηνύματα για την οικονομική ευρωστία του συνόλου της ευρωζώνης. «Εάν η αναδιάρθρωση πάψει να αποτελεί ταμπού, η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγάλο κίνδυνο», προσέθεσε ο Ρέιντερς σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24.