Λίπτον: Χρέος και χαμηλά επιτόκια οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και το αυξανόμενο χρέος στις αναπτυγμένες οικονομίες αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χρηματαγορές μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τον πρώτο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ.

 

- Διαφήμιση -

Μιλώντας στο CNBC, ο κ. Ντέιβιντ Λίπτον, εξέθεσε την άποψή του ως προς το γιατί η συνεχιζόμενη ποσοτική χαλάρωση, που εφαρμόστηκε μετά την κρίση του 2008 προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα και να ενθαρρυνθεί ο δανεισμός, τώρα παρουσιάζει δυνητικά βλαπτικές αρνητικές επιπτώσεις.

 

«Στις χρηματαγορές, υπάρχουν κίνδυνοι που έρχονται από την τήρηση χαμηλών επιτοκίων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε. «Αυτό επηρεάζει την συμπεριφορά ανάληψης ρίσκου, επηρεάζει το ρίσκο της αγοράς που έχουν οι συμμετέχοντες στις κεφαλαιαγορές».

 

Ο ίδιος σημείωσε το αυξανόμενο χρέος τόσο σε αναπτυγμένες όσο και σε αναδυόμενες οικονομίες. «Βλέπουμε κάποια μεγαλύτερη μόχλευση στον εταιρικό κόσμο, σε ορισμένες χώρες για τα νοικοκυριά, άρα το αυξανόμενο χρέος και η αύξηση του κινδύνου της αγοράς είναι πραγματικά κάτι που θα πρέπει να προσέχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής».

 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το παγκόσμιο χρέος εταιρειών και νοικοκυριών άγγιξε το 138% του ΑΕΠ το 2016, από 115% το 2007. Στις αναπτυγμένες οικονομίες μόνο, το ποσοστό ανήλθε σε 195% το 2016.

 

«Νομίζουμε πως η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να είναι υποστηρικτική, και είναι σημαντικό να βρεθούν άλλοι τρόποι μέσω μακροοικονομικών επεκτατικών πολιτικών για να διασφαλιστεί πως τα ρίσκα των χρηματαγορών παραμένουν υπό έλεγχο», σύμφωνα με τον κ. Λίπτον. «Όμως, είναι επίσης σημαντικό να υπάρξουν πολιτικές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, διότι μια τάση για ισχυρότερη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει ώστε να περιοριστούν τα ρίσκα και στον χρηματοοικονομικό κλάδο», συμπλήρωσε.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ