Σε έντονη αντιπαράθεση έφερε τους υπουργούς η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπανδρέου για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένη εισήγηση ήταν και ένα από τα θέματα που κυριάρχησε στο μαραθώνιο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε όλες τις προοπτικές για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ένα μέτρο που θα εξασφάλιζε πρόσθετα έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Δέχθηκε όμως επίθεση από τα περισσότερα μέλη του Yπουργικού Συμβουλίου, καθώς το μέτρο αυτό θα έφερνε νέες επιβαρύνσεις σε όλους τους μισθωτούς, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλος της κυβέρνησης στηρίζοντας την πρόταση του υπουργού Οικονομικών φέρεται να είπε ότι μόνο με την επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% στα εισοδήματα όλων των φορολογούμενων μπορεί να εξασφαλιστούν αντίστοιχα έσοδα όσα από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.
Στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο φαίνεται να συμφώνησαν οι υπουργοί για δυο μέτρα υπέρ της οικοδομής και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συναίνεσης με την αντιπολίτευσης.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
– Αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά κάθε είδους ακινήτου (α΄ κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική). Σήμερα δεν εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» μόνο για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ. H επέκταση του μέτρου για την απόκτηση κάθε είδους ακινήτου αναμένεται να οδηγήσει σε αναθέρμανση της πολύπαθης κτηματαγοράς, η οποία ως πρόσφατα αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
– Αναβολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. H αύξηση είχε προγραμματιστεί να γίνει το φθινόπωρο, αλλά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου Yπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε οι αντικειμενικές αξίες να «παγώσουν» μέχρι το 2012, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση που θα προκαλούσε στους φορολογούμενους και να μην πληγεί η αγορά των ακινήτων.