Στο σβήσε γράψε παραμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα νέα φορολογικά μέτρα μετά τον καταιγισμό πυρών που δέχτηκε ο υπουργών Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τους βουλευτές και υπουργούς.
Το αφορολόγητο όριο είναι ένας επιπρόσθετος πονοκέφαλος ανάμεσα στα πολλά που έχει η κυβέρνηση αυτή την περίοδο ενώ εξετάζονται όλα τα σενάρια για το αφορολόγητο όριο στα οποία περιλαμβάνεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% στα φετινά εισοδήματα των φορολογούμενων που υπερβαίνουν τις 6.000 ευρώ, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται εισήγηση για υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες.
Μέχρι στιγμής έχουν «κλειδώσει» οριστικά το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι το 2012, η αναστολή εφαρμογής του «πόθεν έσχες» τουλάχιστον μέχρι το 2013 για την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας (πρώτη, δευτερεύουσα, εξοχική), η χορήγηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ «ανοιχτό» παραμένει ακόμη το θέμα της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς βρίσκονται η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 20% στο 15%, μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου και «κλείνουν το μάτι» για συναίνεση με την αντιπολίτευση.
Στα μέτρα που συζητάει η κυβέρνηση και θα αποφασιστούν αύριο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται:
1. Αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη πρότεινε υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης που θεσπίστηκαν το 2010.
2. Παροχή επιπρόσθετων κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων όπως:
Μηδενική φορολόγηση των κεφαλαίων που θα επαναπατρισθούν.
Υποχρεωτική επένδυση του 10% – 20% του εισαγομένου ποσού.
Σύνδεση των κινήτρων επαναπατρισμού των κεφαλαίων με την αύξηση των θέσεων εργασίας όταν πρόκειται για επιχειρήσεις.
3. Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εστίασης από το Σεπτέμβριο.
4. Αύξηση τελών κυκλοφορίας κατά 10%.
5. Μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στις 100.000 ευρώ για ατομική περιουσία.