Καμπανάκι προς την Ελλάδα από τους θεσμούς για την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων. «Όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν πιστές στη συμφωνία, δεν είναι θέμα προτιμήσεων, είναι γραπτές δεσμεύσεις στο μνημόνιο και όχι μόνο με το ΔΝΤ» αναφέρουν κοινοτικές πηγές.
Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο για την ελληνική πλευρά, στην περίπτωση που οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 δεν επιτευχθούν και στο μεταξύ το ΔΝΤ έχει αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «αν αρχίσουμε να ξηλώνουμε κομμάτια της συμφωνίας αυτό θα περιέπλεκε πάρα πολύ τις διαδικασίες».
Αυτή τη στιγμή πάντως όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά χωρίς την ανάγκη νέων μέτρων για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά στην ενδεχόμενη ταχύτερη εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης του αφορολογήτου το 2019, αντί για το 2020, η ίδια πηγή προσέθεσε ότι αυτό θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο με το ΔΝΤ στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.
Το πλέον κρίσιμο σημείο των επόμενων μηνών είναι η διαρκής υλοποίηση ηλεκτρονικών και φυσικών πλειστηριασμών με την προσθήκη της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο. Η τελευταία αυτή παράμετρος αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και θα πρέπει η σχετική διάταξη να ψηφιστεί το αργότερο εντός Ιανουαρίου. Τέλος, κοινή είναι η εκτίμηση ότι η τέταρτη αξιολόγηση, θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.